/ netinfo
Как нарече Анадолската информационна агенция България
92859
Как нарече Анадолската информационна агенция България
  • Как нарече Анадолската информационна агенция България
За първи път държавната Анадолска информационна агенция нарече България бивша османска територия. Формулировката е част от материала на медията за призива на Турското външно министерство към нашата страна да не ограничава правата на малцинствата.

Двойно повече български граждани ще гласуват в Турция на изборите

Турция призова България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата. „Призоваваме Република България да се откаже от практиките, които са насочени към ограничаване на политическите права на малцинствата в страната и по същина противоречат на основаващата се на правила европейска система", заяви говорителят на министерството на външните работи на Турция Хюсеин Мюфтюоглу.

Лидер на изселниците в Турция призова за масово участие в изборите в България

Реакцията е заради разпоредбите в Изборния кодекс, които ограничават броя на секциите в Турция до 35. Позовавайки се на говорителя на Външното си министерство държавната Анадолска агенция пише, че като бивша османска територия в България има значителен брой турско малцинство от около 10%, според официалните данни от преброяването, и много български граждани живеят в Турция.

Формулировката, че България е бивша османска територия е на медията. Тя не присъства в официалния текст с позицията на турското външно министерство, публикуван в интернет страницата на ведомството.