/ БГНЕС, архив
В дружествата на изселниците от България в Турция кипи трескава дейност за подаване на заявления от желаещите да гласуват на предстоящите парламентарни избори на 26 март т.г. Въз основа на броя на подадените заявления се определя и броят на избирателните секции на територията на Турция.

Председателят на изселническата организация на българските турци "Бултюрк" Байрам Чолакоглу заяви, че подаването на декларации от изселниците в Турция е изключително важно.

Кой къде води в партийните листи? (ВИДЕО)

Чолакоглу смята, че намаляването на секциите, специално в Турция, на последните президентски избори от 136 на 35 е силно несправедливо. "То е де факто ограничаване на демократичните права на тукашните избиратели. Поради недостатъчния брой на секциите в Турция, много хора не можаха да упражнят правото си на вот на президентските избори", каза той.

На президентските избори в 35-те избирателни секции в Турция гласуваха 39 000 избиратели.

Опашки пред изборни секции в Турция

Но Чолакоглу прогнозира, че на 26 март пред урните ще се явят около 40-50% от избирателите с двойно гражданство в Турция, което означава около 60 000 гласа.

35 избирателни секции практически не могат да поемат такъв контингент. "Ето защо е изключително важно да бъдат подадени колкото се може повече заявления за гласуване, за да се разкрият повече секции и да не се повтори картината на дългите опашки от гласоподаватели поради недостатъчен брой на секциите. За разкриване на една секция са необходими над 100 заявления. Нашите дружества помагат за подаване на заявления от повече хора", каза той.

Вотът в чужбина: 301 секции в 72 държави

Срокът за подаване на заявления за гласуване на изборите на 26 март приключва на 28 февруари.
БТА