Вотът в чужбина: 301 секции в 72 държави
Вотът в чужбина: 301 секции в 72 държави / БГНЕС, архив
Вотът в чужбина: 301 секции в 72 държави
90532
Вотът в чужбина: 301 секции в 72 държави
Вотът в чужбина: 301 секции в 72 държави
Вотът в чужбина: 301 секции в 72 държави
Вотът в чужбина: 301 секции в 72 държави
  • Вотът в чужбина: 301 секции в 72 държави
  • Вотът в чужбина: 301 секции в 72 държави
  • Вотът в чужбина: 301 секции в 72 държави
  • Вотът в чужбина: 301 секции в 72 държави

В 301 секции в 72 държави ще могат да гласуват българите в чужбина на изборите за президент и националния референдум на 6 ноември, реши Централната избирателна комисия.

Независимо от броя подадени заявления за гласуване, няма да се откриват повече от 35 секции в една държава. Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира в понеделник Конституционния съд за спорния текст от Изборния кодекс, който слага таван за разкриването на избирателни секции в чужбина.

ЦИК: Без промяна в броя на секциите в една държава зад граница

Най-много изборни секции - по 35, ще има във Великобритания, Турция и САЩ. В Испания секциите ще бъдат 27, а в Гърция - 13.

В Германия заради отказа на Федералната република изборни секции да бъдат разкривани извън посолството и консулствата ни ще се гласува само в осем секции в осем града. Според сънародниците ни там, много българи ще се откажат да гласуват, защото ще трябва да изминат стотици километри до града, в който има изборна секция. Освен това са на мнение, че заради малкия брой секции ще чакат с часове, за да упражнят правото си на глас.

Едно е да имаш секция в града и да можеш да отскочиш да гласуваш. Съвсем друго е да се налага да биеш над 100 км до Франкфурт, Мюнхен или Берлин, каза Димитър Личев от Калсруе и допълни: "Още повече, сега прочетох, че дори са решили, че в консулства и посолства ще има по една секция, което автоматично ще утежни страшно много процеса. Преди при две секции имаше опашки, а сега при една секция ще е направо непоносимо. Аз искам да гласувам. Все пак имам задачи и времето ми е ценно, така че ако трябва да чакам пет часа и повече, няма да стане".

Българите в чужбина имат право да гласуват, независимо дали са подали заявление

Говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев обясни, че се обсъждат възможности гласуването да бъде облекчено и една от тях е в изборните секции да се поставят повече от една кабини за гласуване. "Това, което евентуално би могло да се направи, за да се облекчат и беше обсъждано, е ако има възможност, в помещенията за гласуване да се осигурят повече кабини, за да няма опашки", каза той.

Попитан не се ли обезсмисля подаването на заявления за гласуване, след като има таван и той не позволява да се открият толкова секции, колкото са желаещите, Александър Андреев отговори: "Самото подаване на заявление не е достатъчно основание. Има страни, в които освен подаването на заявленията трябва да има мотивирано предложение от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства и това са страните извън държавите членки на ЕС. И второ, все пак българската държава при откриването на секциите не може да не се съобрази с режима в приемащата държава. Има държави, които са с разрешителен режим, а други - с уведомителен", коментира Андреев.

Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за избирателните секции в чужбина

Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че в понеделник ще сезира Конституционния съд за спорния текст от Изборния кодекс, който слага таван за разкриването на избирателни секции в чужбина. Тя ще настоява КС да се произнесе в спешен порядък по текста, който по думите й ограничава възможността за гласуване на българите зад граница. Според Манолова текстът може да бъде преодолян чрез смело решение на ЦИК, законодателни промени или конституционна жалба.