Без промяна в броя на секциите в една държава зад граница - това реши Централната избирателна комисия (ЦИК). Така максималните секции остават 35, въпреки недоволството на българите в чужбина, съобщава NOVA.

34 000 българи подадоха заявления, че искат да гласуват в деня на президентските избори извън страната. Традиционно броят на гласувалите в деня на вота се оказва по-голям.

Германия отказа откриване на изборни секции извън посолството и консулствата ни

Най-много подадени заявление за гласуване има в Турция - 8842, над 7000 са във Великобритания. Следват Германия с 3508, Съединените щати и Испания. Заедно с Турция, сънародниците ни във Великобритания са най-активни в желанието си да гласуват.

Ще бъдат открити общо 301 секции в 72 държави. Най-много секции ще бъдат открити във Великобритания - 35, САЩ - 35, Турция - 35, Испания - 27, Гърция - 13.

Въпреки че на последните избори в посолството ни в Лондон имаше четири секции, на тези избори се очаква да има една.

Омбудсманът ще сезира КС заради броя на секциите в чужбина (ВИДЕО)

За Германия ЦИК взе предвид разрешението на немските власти и ще открие двойно по-малко секции от преди - само 8.

От ЦИК заявиха, че за откриване на секции извън страната, освен броя на подадените заявления за гласуване, комисията се съобразила и с информацията от министерството на външните работи и посолствата на България в отделните държави за георграфското разположение, където трябва да има секции и актуалната численост на българите там, както и разпределението им.

Източник: Nova.bg