Служебният премиер Огнян Герджиков
Служебният премиер Огнян Герджиков / БГНЕС, архив
Служебният премиер Огнян Герджиков изрази надежда за успешен политически сезон. „Щастлив съм, че наближава краят. Броя дните като в казармата. Надявам се политическият сезон да бъде успешен, защото е полезно за всички”, каза пред журналисти Герджиков преди началото на събрание по повод Деня на конституцията и юриста в Съюза на българските юристи.

Във връзка с резултатите от референдума в Турция, Огнян Герджиков заяви, че това е вътрешен проблем на южната ни съседка. „Чакаме окончателния доклад от ОССЕ. Силно се надяваме турската страна да спазва ангажиментите си, които е поела, като членува в редица международни организации. Ние трябва да се съсредоточим основно върху отношенията с Турция на основата на добросъседство, с взаимно зачитане на международния ред. Нямаме никакви основания да правим нещо различно от това, което сме правили. Това е много важно - да запазим добрите си съседски отношения с Турция”, убеден е Герджиков.

Турският президент спечели най-трудната, но и най-ценната победа в политическата си кариера

Според него след референдума в южната ни съседка особено големи промени няма да има. „Това, което е към момента, ще бъде и след този момент, тъй като това ще бъде узаконяване на това, което на практика съществува“, на мнение е премиерът.

Пировата победа на Ердоган, президентът загуби вота в Истанбул и Анкара

„Ако има атакуване на резултата, обжалване, има си съответните органи в Турция, които ще се произнесат дали и доколко всичко е редовно. Това е вътрешен техен проблем, не е наш “, смята той.

„За смъртното наказание нека да видим дали ще има референдум и ако има, какъв ще бъде резултатът от него. Ако приемат смъртно наказание, това ще ги отдалечи много от възможността да бъдат в перспектива членка на ЕС”, каза още Огнян Герджиков по повод дебатите за връщане на смъртното наказание в Турция. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че през следващите месеци ситуацията в Турция ще бъде много сложна. Тя посочи, че близките резултати на референдума са направили победата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган много нестабилна.

Според Йотова единственото решение за държава като нашата е европейският път на отношенията ни с Турция, но страната ни трябва да се намеси с много по-активна позиция.

Вицепрезидентът коментира, че заплахата за голяма бежанска вълна от Турция към страната ни винаги е била преувеличена. Според Йотова Турция ще запази ангажиментите си с ЕС.
 
Относно евентуално въвеждане на смъртното наказание тя напомни, че Турция е държава-членка на Съвета на Европа. Вицепрезидентът е на мнение, че председателството на Съвета няма да допусне за свой член държава, която приема смъртното наказание.
БГНЕС, БТА