Ердоган
Ердоган / БГНЕС
Турското правителство удължи извънредното положение в страната с още три месеца, заяви снощи пред журналисти в Анкара вицепремиерът Нуман Куртулмуш, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Това е третото поред удължаване на извънредното положение след опита за преврат на 15 юли миналата година. Решението на правителството ще бъде внесено за утвърждаване в парламента.

Турският президент спечели най-трудната, но и най-ценната победа в политическата си кариера
 
По-рано вчера Съветът за национална сигурност на Турция препоръча на правителството да удължи с още при месеца, от 19 април, извънредното положение в страната.
 
"С цел да бъде гарантирана защитата на правата и свободите на гражданите, демокрацията и принципите на правовата държава, беше взето решение да се препоръча удължаването на режима на извънредното положение", се посочва комюнике на Съвета за национална сигурност.

Пировата победа на Ердоган, президентът загуби вота в Истанбул и Анкара
 
Извънредното положение бе удължено за последно с три месеца на 19 януари. То дава право на правителството да заобикаля парламента при приемането на нови закони и да ограничава или суспендира права и свободи, когато сметне за необходимо.
 
Противниците на президента Ердоган критикуват мярката, твърдейки, че тя е използвана като претекст за смазване на несъгласието.

Официално: Турските избиратели се обявиха в подкрепа на промените в конституцията
 
Междувременно стотици хора излязоха снощи по улиците на Истанбул да протестират срещу резултата от спорния референдум за въвеждане на президентска система в Турция, в който хората, отговорили с "да", печелят с незначителна преднина, предаде ДПА.
 
Около 2000 протестиращи се събраха в Бешикташ в центъра на Истанбул и скандираха: "Крадец, Убиец, Ердоган!" Други дрънкаха с тенджери в знак на протест. Няма съобщения за сблъсъци с полицията.
 
В Кадъкьой, квартал в азиатската част на града, хиляди демонстранти развяваха постери, на които пишеше: "Не"-то не е приключило, а тепърва започва." Организаторите на демонстрацията обясниха, че хората са против измамите, несправедливостта и кражбата на гласове.

Реакциите в Европа след вота в Турция
 
Критици на управляващите протестираха и в други квартали на Истанбул, столицата Анкара и западния град Измир, съобщава ДПА.
 
Президентът Ердоган в речта си снощи пред свои привърженици пред президентския дворец в Анкара се подигра на протестиращите с думите: "Доколкото виждам, онези пак са наизлезли с тенджерите и тиганите."
БТА