/ Guliver/Getty Images
ЕС призовава Турция да търси широк национален консенсус
Турция трябва да търси възможно най-широк консенсус по своите промени в конституцията, имайки предвид близките резултати от гласуването на референдума. Това обяви Европейската комисия в изявление, цитирано от агенция Ройтерс.
 
Официално: Турските избиратели се обявиха в подкрепа на промените в конституцията

Според официални резултати от гласуването на референдума в неделя, 51,3% от турските избиратели са одобрили промени в конституцията, които ще дадат нови широки правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва Ройтерс.
 
С оглед на близките резултати от референдума и важните последици от конституционните промени, ние също така призоваваме турските власти да търсят възможно най-широк национален консенсус при тяхното прилагане, се посочва в изявлението на Европейската комисия.
 
Ердоган: Турският народ взе "историческо решение"
 

Guliver/Getty Images


Като цитира съвместното изявление на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и европейския комисар за разширяването Йоханес Хан, агенция АП посочва, че лидерите на ЕС са реагирали предпазливо на резултата от турския референдум. В изявлението се посочва още, че ЕС очаква доклада на международните наблюдатели за процеса на гласуване и за твърденията за нередности.
 
Юнкер, Могерини и Хан посочват, че конституционните промени и тяхното влизане в сила "ще бъдат оценени в светлината на задълженията на Турция като страна кандидат за членство в ЕС и като член на Съвета на Европа".

Опозиционни партии в Турция готови да оспорват резултатите от референдума

Турското ръководство трябва да обмисли внимателно следващите си стъпки, посочи в изявление днес генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд, цитиран от агенция Ройтерс.
 

Guliver/Getty Images


"Турските избиратели гласуваха по промени в конституцията. С оглед на близкия резултат, турското ръководство трябва внимателно да обмисли следващите си стъпки", се казва в изявлението на Турбьорн Ягланд. Той призовава властите в Турция да осигурят независимост на съдебната система в съответствие с принципите на върховенството на закона, записани в Европейската конвенция за правата на човека.
 
Ягланд подчерта, че Съветът на Европа, в който Турция членува от 1949 г., е готов да окаже подкрепа на Анкара по този въпрос.

Ердоган предсказа, че ще победи на референдума

След победата с малка разлика на привържениците на промените в турската конституция, които ще дадат нови широки пълномощия на президента, европейски политици показаха смесени реакции на резултатите от допитването, отбелязва ДПА. "Близкият резултат на референдума показва, че Ердоган не е Турция. Усилията за демокрация и човешки права трябва да продължат", заяви Мартин Шулц, кандидат на германските социалдемократи за канцлерския пост.
 

Guliver/Getty Images


Германският външен министър Зигмар Габриел каза, че е важно да се запази спокойствие след турския референдум за увеличаване на правомощията на президента, какъвто и да е резултатът от вота, предаде АП.
 
В кратко изявление той заяви, че е добре, че ожесточената кампания за референдума е приключила. По време на кампанията се стигна до напрежението между Турция и някои европейски страни, включително Германия, заради ограниченията турски политици да агитират в подкрепа на конституционните промени сред сънародниците си в чужбина.
 

Guliver/Getty Images


Изглежда, че резултатът ще бъде с много малка разлика, както се очакваше, каза Габриел. Както и да се окаже накрая, че е гласувал турският народ, добре е да запазим хладнокръвие и спокойствие, каза Габриел.

"Турският референдум не трябва да води към несподелена власт. Ако бъда избран за президент, ще протегна ръка на всички хора, които вярват в демокрацията", заяви кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон.
 
"Турция избра повече ислямофашизъм и тоталитаризъм днес", заяви холандският политик Герт Вилдерс.
 

Guliver/Getty Images


Австрийският министър на външните работи Себастиан Курц написа в Twitter, че референдумът „показа колко е разделена страната; сътрудничеството с ЕС ще бъде дори още по-сложно". Турция официално е кандидатка за ЕС, въпреки че процесът на присъединяването се движи на бавен ход в продължение на години.
 
"Странно е да видиш как демокрацията се съпротивява на демокрацията. Мнозинството има право да решава, но аз съм обезпокоен от новата турска конституция", заяви датският премиер Ларс Расмусен в Twitter.
 
Официален представител на НАТО заяви, че конституционният референдум в страната-членка на алианса "е проблем на турския народ".
 

Guliver/Getty Images

БТА