ГЕРБ вижда лобизъм в идеята за либерализация на режима за пушене
ГЕРБ вижда лобизъм в идеята за либерализация на режима за пушене / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
ГЕРБ вижда лобизъм в идеята за либерализация на режима за пушене
67409
ГЕРБ вижда лобизъм в идеята за либерализация на режима за пушене
  • ГЕРБ вижда лобизъм в идеята за либерализация на режима за пушене

ГЕРБ разкритикува идеята за промени в закона за здравето, които да облекчат режима за пушене в обществените заведения. Опозицията открито обвини управляващите в лобизъм. Предложението беше внесено за разглеждане в Народното събрание вчера от групата на БСП.

Бившият здравен министър и депутат от опозицията Десислава Атанасова поиска здравният министър Таня Андреева да каже дали ще си подаде оставката, ако забраната отпадне. Причината е, че Андреева е категорично против промяната.

„В никакъв случай не може да бъдат поставени на една плоскост аргументът за здравето на нацията и това, че някой си измисля икономически аргументи. Ако се опитаме да направим такъв паралел, ще видим, че парите за здраве никога не стигат. И вместо тези пари да са за превенция на непушачи, на работещи в такива заведения, на младите хора, в крайна сметка изглежда надделяват лобизма и икономическите интереси на определени групи фактори, което е недопустимо”, коментира Атанасова.

„Фактът, че във всички заведения за хранене и развлечения, игрални зали и казина, а и във всички останали, да бъде разрешено тютюнопушенето, какво ви говори. На мен ми говори за лобизъм. И то не само на хотелиерите и ресторантьорите, а и на много други сектори от икономическия живот”, заяви още депутатът от ГЕРБ.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че колегите му ще гласуват по съвест. „Няма да се ангажираме с окончателно задължително за всички членове на парламентарната група политическо решение по въпроса. Колегите ми ще гласуват съобразно собствените си разбирания по въпроса. Аз лично ще гласувам за запазване на пълната забрана на тютюнопушенето, макар че съм толерантен непушач”, заяви Местан.

Същата позиция заеха и националистите. „В нашата парламентарна група има пушачи, които са против този закон, и пушачи, които са за разрешаване на тютюнопушенето в заведенията. Ще разгледаме въпроса в групата. Аз съм против”, коментира Десислав Чуколов от „Атака”.

Разрешаването на пушенето на закрито бе едно от предизборните обещания на БСП. Законопроектът предвижда пушенето да бъде разрешено в отделни зали в ресторантите, както и навсякъде в нощните заведения. Условие за това е вентилацията в тези помещения да работи. Друго условие е на местата, където ще се пуши, да не бъдат пускани лица под 18 години. В тях ще трябва да бъдат поставени и ясни обозначения, че тютюневият дим е разрешен.

Глобите, които собствениците на заведения ще плащат при неспазване на правилата, остават до 5000 лева при първо нарушение. За втори гаф санкцията обаче ще е до 15 000 лв., а не до 10 000 лв. както е сега. Пушачите, които нарушават забраната, ще бъдат глобявани с от 400 до 800 лв.

Социалистите очакват парламентът да одобри промените преди Нова година.