/ БГНЕС, архив
Парламентарната група на ГЕРБ също се присъедини към искането на младежката структура на партията за оставката на проф. Иво Христов от парламентарната група "БСП за България".

Повод за недоволството на управляващите стана изказване на Христов, в което нарича "инфантилно" българското население.

"ПГ на ГЕРБ се солидаризира с младежката организация на ГЕРБ", каза в декларация от трибуната Тома Биков и припомни друго изказване на проф. Христов от преди 3 години, че 80% от българите са дебили.

Той призова БСП или да се разграничи от думите на Христов, или да поеме политическата отговорност.

"За вас неинфантилни и недебилни са само тези, които са готови да ви припознаят като своя партия. Така рушите доверието във вашата политическа сила. Всеки от нас е тук благодарение на тези, които Христов нарече инфантилно население", подчерта Биков и обвини червените в политическо високомерие.

По думите му заради това левицата не е печелила избори от 10 години.

"От ГЕРБ ще сезираме парламентарната комисия по етика, защото нито Нинова, нито ПГ на БСП ще имат доблестта да вземат отношение по този казус", закани се Биков.

"Когато си обграден от тъпанари, нито може да се прави политика, нито да се казва истината и да се правят реформи". С тези думи пък отвърна социалистът Драгомир Стойнев, като уточни, че това е цитат на премиера Бойко Борисов.

"Кой ще се извини за тези думи?, запита той и настоя, че изказването на проф. Христов е извадено от контекста.