/ Георги Димитров
С измененията на Изборния кодекс, извършени от мнозинството в това Народно събрание, народният суверенитет върху изборния процес беше отнет от българите и беше делегиран на машини. Машини, които трябваше да бъдат алтернативата, изведнъж станаха безалтернативни. Това заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ ГЕРБ, в декларация от името на групата.

Атанасова отчете, че от началото на демократичния преход изборите са се осъществявали от народа.

ГЕРБ: Това е най-контрапродуктивният парламент

В декларацията се изтъква, че в изборния ден в 12 хиляди секционни комисии присъстват членове, застъпници и наблюдатели, представители на всички партии, на неправителствени организации, на наблюдатели от международни организации и се посочва, че поне 100 хиляди български жени и мъже, организират, ръководят и осъществяват изборния процес.

Не ЦИК, българският народ прави изборите, в това се изразява и народният суверенитет в Конституцията, заяви Атанасова от името на парламентарната група.
Атанасова допълни, че ГЕРБ в годините е подкрепял въвеждането на машините като алтернатива и изтъкна, че няма как да не бъдат подозрителни предвид бързината и радикалността, с които измененията в Изборния кодекс, са били приети. Председателят на ПГ ГЕРБ визира разискванията на кодекса срещу Разпети петък, обнародването му в извънреден брой на Държавен вестник на Велика събота. Атанасова определи приемането на кодекса като "силово".

След консултациите при президента: ЦИК има нов председател (ВИДЕО)

Българският народ е длъжен да гласува само и единствено с машини и има едно единствено право да получи един разпечатан протокол от машината, без да може да контролира, как е съставен и без да може да провери числата в него, отбеляза Атанасова.

В декларацията си от ГЕРБ отправят апел към всички системни партии, да поканят своите представители в ЦИК, за да се приеме решение, с което секционните избирателни комисии да бъдат задължени да броят контролните разписки и да сверяват получените резултати с резултата, показан в машинния протокол. По този начин ще имаме двойна гаранция, че изборите са били честни - данните от машините и данните от народните преброяване, заяви Атанасова.

Десислава Атанасова бе категорична, че ако някой каже, че не позволява граждани да броят вота на граждани, то това може да означава само и единствено едно, че се готви кражба на изборите.

В декларацията на ПГ ГЕРБ се изтъква, че в никоя друга европейска държава машинното гласуване не е допуснато и е дори директно забранено, точно с такива аргументи.

Депутатите задължиха Министерския съвет да се яви в парламента

"Не може да се делегира народният суверенитет на машина или на компютърен алгоритъм. Изборите трябва да се провеждат от народа, пред очите на народа и с прякото участие на народа. Машината може да помага, но не може сама да определя изборния резултат. В България в момента машината стана единственият фактор, който ще определи резултатите от изборите", заяви Атанасова и настоя, че при сто процента машинно гласуване да има правила за това как народът ще контролира машините.

Мнозинството не прие такива правила - то отвори кутията на пандора. Трябва да я затворим преди да е станало твърде късно, посочи Атанасова.
БТА