/ БГНЕС
След разговор и среща днес двете парламентарно представени партии ГЕРБ и ВОЛЯ постигнаха консенсус по различните секторни политики. Така ВОЛЯ остават в пленарна зала и ще продължат да участват в работата на законодателния орган.

Срещата между двете групи дойде, след като миналата седмица от ВОЛЯ заплашиха, че напускат парламента, провокирани от лошия начин, по който той работи. По-късно лидерът на партията Веселин Марешки поясни, че депутатите му ще участват във формирането на кворума, но не и в дебатите в зала.

„Воля“ ще търсят „сделка“ от името на българския народ

ГЕРБ и ВОЛЯ
БГНЕС

„Като отговорни политици от управляващото мнозинство, искаме работещ и конструктивен диалог с всички парламентарни сили“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след срещата с депутати от групата на ВОЛЯ.

Цветанов поясни, че разговорът между двете формации е започнал с финансовата част – работата на приходните агенции, увеличаването на БВП, възможността в края на управленския мандат минималната пенсия в страната да стане 240 лв., както и да се увеличи средната работна заплата.

По думите на Цветанов по време на обсъжданията лидерът на ВОЛЯ е поставил като тема и необходимостта от икономическо развитие на Северозападна България.

Цветан Цветанов
БГНЕС

„Имаме рекордно ниска безработица, която вече е някъде около 5,2%. В края на управленския мандат се предвижда тя да бъде 4%. Имаме ръст на износа, имаме ръст на инвестициите. Най-голямата заслуга на сегашния парламент е, че успя да приеме законодателство, което да даде възможност от 1 януари 2018 г. цялата електроенергия на свободния пазар да се продава прозрачно, чрез енергийна борса“, похвали се още Цветанов.
 
Той увери, че диалогът между двете партии не може да се разглежда като сделка и призова на него да се гледа като обсъждане на реални политики. Поет е ангажимент и за още срещи между двете политически формации.

ГЕРБ и ВОЛЯ
БГНЕС

От своя страна лидерът на ВОЛЯ благодари на ГЕРБ за бързата реакция и за бързото отзоваване на желанието им за разговор.
 
„Дали партиите, избрани да управляват със своята програма, я изпълняват? Това е най-важното и на това искахме да наблегнем. Слава Богу, че това се случва“, заяви Веселин Марешки. Той допълни още, че е впечатлен от професионализма, който са излъчили депутатите на ГЕРБ по време на срещата.
 
„Това беше важно, защото непознавайки добре тяхната програма и незнаейки отчета за изпълнението ѝ, можеше да вземем и необосновани решения, които в крайна сметка да навредят и на държавата“, каза още Марешки.
БГНЕС