"Ние сме готови и за опозиция, и за управление и за служебно правителство. И преди сме били в подобна ситуация, не ни е страх нито от проверки, нито от ревизии. Готови сме и за предсрочни парламентарни избори". Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на започналите тази сутрин консултации на държавния глава с парламентарно представените партии за формираните на нов кабинет.

"Готови сме да излъчим състав на Министерския съвет, който много бързо може да започне ежедневната си дейност във връзка със справянето със здравната криза, а и с всички предизвикателства, които следват за България”, заяви тя.

По думите й обаче е очевидно, че ГЕРБ явно ще бъде в опозиция. "Първото гласуване за избор на председател на Народното събрание ясно показа разпределението на силите в него”, каза още Десислава Атанасова.

Започват консултациите при президента за съставяне на новия кабинет

От своя страна президентът Румен Радев бе категоричен, че не бърза да съставя служебен кабинет и подчерта, че "трябва да работим да имаме възможно най-бързо редовно отговорно правителство, с необходимата подкрепа".

"Искам да разсея някои спекулации, че аз бързам със служебен кабинет. Напротив, аз изтъквам какви са предизвикателствата", посочи той.

"Президентът не може да бъде архитект на бъдеща коалиция или управление. Нямам такива правомощия и не искам по никакъв начин да забърквам президентската институция в този процес. Отговорносттта за това е в Народното събрание и се надявам да има необходимия диалог", продължи Радев.

„Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват оперативно управление. В същото време правителството е в оставка, премиерът е в отпуск, но отговорността за управлението на България тегне върху това правителство, докато премиерите и министрите не предадат ключовете от кабинетите си на следващото правителство”, каза още държавният глава.
 

ГЕРБ Румен Радев
БТА

ГЕРБ Румен Радев
БТА

ГЕРБ Румен Радев
БТА
 

По-късно пред журналисти вицепремиерът в оставка Томислав Дончев отново повтори, че дълг на ГЕРБ е да предложи правителство, но ще бъде преценено дали то да бъде внасяно за гласуване в парламента. 

"Ако имаше тема, която бе обект на консенсус, това бе, че България трябва да има възможно по-скоро правителство със сериозна парламентарна подкрепа. Съзнавайки, че ние дължим знак на всички хора, които са ни подкрепили, да излъчим правителство и ще видим дали то трябва да бъде внасяно в Народното събрание", посочи той.

"Много странни политически рефлекси - никой не иска да управлява, всички искат да ни критикуват и да ни се карат, такова нещо не съм виждал досега", каза още Томислав Дончев.

На въпрос дали ГЕРБ би подкрепила правителство на партията на Слави Трифонов, той отговори, че могат да дадат подкрепа с 2-3 гласа, в името на това да има стабилно правителство. 

Дончев коментира и плана за възстановяване и посочи, че е станал обект на политическа интрига. Цяла кампания слушаме политическите сили да твърдят, че имат алтернативен план и че ще ревизират този, отбеляза той. Аз, бидейки в оставка , нямам моралното право, особено ако има алтернативни предложения, да внасям план. За съжаление от изборите минаха две седмици и аз нито едно алтернативно предложение не съм видял, посочи Томислав Дончев.

Той припомни, че планът е внесен в парламента и, ако парламентът упълномощи правителството, ще бъде внесен веднага и в ЕК. Разбира се, оставяме правото на новото правителство и на парламента, ако реши да го ревизира, прегледа, преработи или изготви друг план, дори сме уговорили с ЕК отсрочка, за да дадем шанс и да бъдем толерантни, следващото правителство, ако иска, да направи свое алтернативно предложение, отбеляза Томислав Дончев.
 


 
 

 

Започнаха консултациите при президента

Публикувахте от DarikNews.bg в Неделя, 18 април 2021 г.