„Служебният кабинет ще се случи, само ако се изчерпат всички други варианти. Надявам се, че това няма да се случи. Попитахте кой най-много се страхуват от служебен кабинет – очевидно това са представителите на партия ГЕРБ. Готови сме за всяка една ситуация, която се очаква в следващите дни”, заяви в ефира на „Неделята на NOVA” вицепрезидентът Илияна Йотова.

Относно думите на Бойко Борисов Йотова заяви, че не е чула новина и не й е ясно защо се е състояла днес. Тя определи пресконференцията му като време за лично обяснение. На извънреден брифинг днес министър-председателят в оставка каза, че идната сряда ще се яви пред народните избраници, които обаче, по думите му, целят да превърнат пленарната зала в Народен съд. Борисов намекна и за странни съвместни действия между "Демократична България" и ДПС.

Йотова припомни, че Планът за възстановяване на България е трябвало да бъде представен пред народните представители още през есента, но това не се е случило. Относно първия и втория вариант на документа, вицепрезидентът заяви, че това е много сериозен документ, който изисква сериозни консултации.

„Притесняват ме заложените цели. Можете ли да си представите, че до 2024 година ние се надяваме 50% от българското население да е компютърно грамотно и 35% от икономиката да бъде цифровизирана? Оттам нататък четирите стълба нямат политическо послание, няма отговора на въпроса каква е България в 2021 година и къде искаме да стигнем след 4 години. Събирани са различни експертни мнения, поизтупани са малко папките от различни министерства, това е натоварено в тези страници. Надявам се, че ще се намерят грамотни и разумни хора, които после да го поправят”, заяви Йотова. Според нея Планът все пак трябва да бъде внесен в рамка и навреме, но след това да бъде редактиран.

Относно БСП, вицепрезидентът смята, че доверието, което са изградили през годините, е нараснало още повече. За Йотова не е било изненада, че е избрана от Радев за втори мандат. Двамата за обсъждали аргументите, с които да защитят своето решение.

„За нас най-важното, след обявяването на новината за втори мандат, беше да върнем държавността. Ние разчертахме една цяла политическа програма. Хората подкрепиха аргументите, а не просто кандидатурата на две личности”, смята вицепрезидентът.

Йотова заяви, че симпатизира на „Има такъв народ”, тъй като в тяхно лице вижда млади хора, които търсят промяна. Относно предложението им за промяна в Изборния кодекс, тя е на мнение, че не е необходимо членовете на ЦИК да се назначават от една институция.