Александър Иванов от ГЕРБ
Александър Иванов от ГЕРБ / БГНЕС
От ГЕРБ заявиха, че са длъжни да се съобразят с решението на Конституционния съд за това, че Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията на Република България. В началото на годината 75 депутати от ГЕРБ сезираха конституционните съдии по казуса.

КС: Истанбулската конвенция противоречи на Българската конституция
 
ГЕРБ взе най-отговорното решение да сезира конституционните съдии да се произнесат, заяви пред журналисти в парламента Александър Иванов от ГЕРБ. Когато имаме решение на Конституционния съд, най-висшия орган, който казва дали текст, конвенция или друго съответства на нашия основен закон, ние сме длъжни да се съобразим с него, посочи той.
 
Попитан дали това решение на съда затваря въпроса с конвенцията, Иванов заяви: "Видяхте какво е решението, мотивирано е от конституционните съдии, има становище". Той не уточни каква е процедурата от тук нататък.
 
На въпрос как ще коментира особените мнения на четирима от конституционните съдии Иванов заяви: "Краткият коментар, който искам да дам, е за пореден път да кажа - когато има решение на най-висшия орган, именно - КС, ние сме длъжни да се съобразим с него. ГЕРБ първи и единствени сезираха конституционните съдии да се произнесат по този въпрос".
БТА