Георги Марков напусна лидерския пост на Ред, законност и справедливост
Георги Марков напусна лидерския пост на Ред, законност и справедливост / netinfo

Председателят на партия Ред, законност и справедливост Георги Марков подаде оставка и тя беше приета на заседание на Управителния съвет на партията във Велико Търново.

Георги Марков е изложил мотивите за напускане на лидерския пост в декларация, разгледана от Управителния съвет на партията.

Напускам, като поемам отговорността за резултатите от президентските избори, се казва в декларацията. Управителният съвет е оценил оставката като достойна постъпка и пример за поемане на политическа отговорност.

До изборния конгрес на партията през септември следващата година тя ще бъде председателствана от Яне Янев.

Янев уточни, че в близък план партията ще работи за самостоятелни участия в изборите за евродепутати и в местните избори. Яне Янев съобщи още, че до края на месеца ще внесе два законопроекта – за местните избори и за местно самоуправление.

Според него трябва да се увеличат правомощията на селските кметове, които в повечето случаи сега са само фигуранти, които пишат смъртни актове. Броят на съветниците в общинските съвети да бъдат намалени наполовина, а трудът им да не се заплаща, ще предложи Яне Янев. Той ще предложи и възможност общински съветници, както и цели общински съвети да бъдат отзовавани.

Други новини от Велико Търново