Георги Колев: Необходима ни е една силна фигура на главния прокурор
Георги Колев: Необходима ни е една силна фигура на главния прокурор / снимка: БГНЕС, архив

Необходима ни е една силна фигура на главния прокурор. В това беше категоричен председателят на Върховния административен съд Георги Колев по повод споровете около механизма за независимо разследване на обвинител номер 1. В интервю за предаването "Годината" на Даирк Колев коментира и приетите промени в Конституцията, според които Висшият съдебен съвет ще бъде разделен на две колегии.

По повод най-спорния въпрос за състава на двата съвета - на прокурорите от една страна и от друга - на съдиите, както и кой да доминира при прокурорския съвет - дали да бъдат равни заедно с главния прокурор, т.е. парламентът да избира с един повече прокурори като член на съвета, или напротив, Георги Колев заяви, че това касае правомощията на Велико Народно събрание.

"Този въпрос е основен по отношение на баланса между властите. В крайна сметка как ще дефинираме - дали съставът на прокурорската колегия е достатъчен брой, имайки предвид съотношението между избор на квота от страна на магистратите и съответно квотата на парламента, как ще дефинираме дали съотношението е правилно по отношение на съдийската колегия по същите причини. От друга страна много по-добре би работил един орган в състав от 25 човека, където са както съдиите, така и прокурорите и където всички решения не се взимат през тясната призма на съдийска или прокурорска колегия, а се взимат с едно общо мнозинство и се преценяват от всички страни", заяви Колев.

По думите му ни е необходима една силна фигура на главния прокурор, тъй като според него задачите, които предстоят пред наказателното правосъдие и прокуратурата, са изключително сериозни.

"Ако главният прокурор е в едно уязвимо положение, т.е. потенциално уязвимо, защото нека не забравяме, че причините за едно разследване както могат да бъдат обективни, така могат да бъдат и свързани с политическата конюнктура. Винаги е възможно да се случи това, например срещу него. Тогава как би могъл той да бъде защитен, ако има интересен механизъм, при който заместник на главния прокурор ще извършва разследване. Теоретичен казус съществува, но аз не мисля, че такава вероятност съществува. В крайна сметка Конституцията неслучайно е предвидила варианти, при които подобно разследване е трудно допустимо", каза още Георги Колев.