Теодора Генчовска
Теодора Генчовска / БГНЕС
Блокирани са били 3 автомобила
България категорично осъжда непредизвиканата и неоправдана война на Русия срещу Украйна. Нашата позиция е постоянна, ясна и твърда: подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително нейните териториални води“. Това заяви заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска на видеоконферентна среща днес, 23 август, с министрите на отбраната на Грузия, Полша, Румъния, Украйна и Турция. Форум в този формат се провежда за втори път по инициатива на Министерството на националната отбрана на Република Турция.

На срещата беше посочено, че войната в Украйна засилва заплахите срещу сигурността и може да доведе до дестабилизация на целия Черноморски регион.

САЩ призовава своите граждани да напуснат Украйна незабавно

България подкрепя всички инициативи на НАТО за увеличаване на бдителността, възпирането и отбранителните способности на съюзниците“, посочи заместник-министър Генчовска. Тя подчерта, че решенията за засилване на присъствието на Алианса в източния фланг, включително създаването на четири допълнителни бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария, спомагат за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на страните-членки.

Украйна ще даде „мощен отговор“ на всяко руско нападение в Деня на независимостта

Освен стратегическото значение на Черноморския регион за сигурността на евроатлантическата общност, представителите на шестте държави обсъдиха още засилване на сътрудничеството за осигуряване на ефективни стратегически комуникации за борба с дезинформацията и помощта за Украйна, която предоставят страните-членки на НАТО и ЕС.

Заместник-министър Генчовска отбеляза, че освен хуманитарна и военно-техническа помощ, България е готова да окаже силна подкрепа на Украйна, която през юни тази година получи статут на кандидатка за членство в ЕС, в усилията й за реформи, допринасящи за започване на преговори за присъединяване към Съюза.
Министерство на отбраната