Зеленски Източна Украйна
Зеленски Източна Украйна / БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски предупреди Москва, че ще последва мощен отговор, ако руските сили извършат нападения на утрешния национален празник - Деня на независимостта - или дните около него, предаде Ройтерс.

Помолен да коментира на пресконференция с пристигналия в Киев полски президент Анджей Дуда възможността за руски ракетен удар срещу украинската столица на празника, Зеленски каза, че заплахата от нападения е ежедневна и че украинското разузнаване работи по въпроса с партньорските служби.

"Русия прави това постоянно. Дали могат да увеличат броя на тези нападения? Да, могат. Могат да го направят днес или на 24-ти", каза украинският президент. "Какво ще направи Украйна, ако ударят Киев? Каквото и досега. Защото за мен като президент и за всеки украинец няма значение дали става въпрос за Киев, Чернигов или Донбас, всичко това е едно и също. Или за Харков и Запорожие. Там живеят украинци."

По думите му отговорът ще бъде същият, както ако Русия нападне всеки друг украински град. 

"Ако ни ударят, ще получат отговор, масиран отговор", каза Зеленски. "И искам да кажа, че с всеки изминал ден този отговор ще се засилва, ще става все по-мощен и мощен", допълни той.

Зеленски наскоро предупреди, че Русия, която нахлу в Украйна 24 февруари, може да опита "нещо особено грозно" в навечерието на утрешния Ден на независимостта, на който Украйна отбелязва годишнината, откакто става независима след разпадането на Съветския съюз.

Също днес Зеленски откри международна конференция за Крим с думите, че Киев ще си върне контрола над анексирания от Русия полуостров.

"За да надделеем над терора, е нужно да постигнем победа в битката срещу руската агресия. Необходимо е да освободим Крим. Това ще бъде възстановяване на международния ред и законност", каза той на срещата на върха, известна като Кримска платформа.

Самият Дуда призова на форума световните лидери да не си затварят очите за руската агресия. "Крим беше, остава и ще бъде част от Украйна, така както Гданск е част от Полша, Ница - от Франция, Кьолн - от Германия, а Ротердам - от Нидерландия", каза полският президент, цитиран от Ройтерс. Той изтъкна, че не може да има нормализиране на отношенията с Русия, "докато тя напада и окупира територии, които са законно признати за част от Украйна".
БТА