Ген. Тонев: Рейнджъри от Камбоджа донесоха СПИН-а в България
Ген. Тонев: Рейнджъри от Камбоджа донесоха СПИН-а в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ген. Тонев: Рейнджъри от Камбоджа донесоха СПИН-а в България
35331
Ген. Тонев: Рейнджъри от Камбоджа донесоха СПИН-а в България
  • Ген. Тонев: Рейнджъри от Камбоджа донесоха СПИН-а в България

Болестта СПИН е пренесена в България от завърнали се от военната мисия в Камбоджа български рейнджъри в началото на 90-те години на миналия век. Това обяви в предаването "Дарик кафе” началникът на Военномедицинската академия генерал-майор Стоян Тонев. Навръх Световния ден за борба със СПИН - 1 декември, главният лекар на въоръжените сили припомни водещата роля на ВМА в диагностиката и лечението на тази болест.

"Първите случаи на СПИН в България бяха от нашия контингент, който беше в Камбоджа. Нашите усилия за диагноза и лечение - аз мисля, че сме пионери в тази област. Първите материали, които излязоха в тази област, са от нашата клиника. Тогава имаше такава теория, че всичко е дошло от Хаити. Даже имаше една чудесна статия в „Нюзуик”, която казваше „Смърт от Хаити”. После се доказа, че смъртта не е само от Хаити, но добре звучеше”, разказа Пред Дарик шефът на Военномедицинска академия.

Военната мисия на България в Камбоджа под егидата на ООН започва през 1992 г. и в нея участват 820 рейнджъри, сред които и запасняци. Контингентът ни дава 10 жертви, пословична за тази мисия ще остане слабата дисциплина на бойците при изпълнение на задълженията им, както и неспазването на определени правила за безопасност. На връщане на софийското летище военните полицаи откриват в багажа на рейнджърите непозволени за внасяне стоки, сред които дори и екзотични животни. Осем от българските военни се връщат в България с диагноза СПИН.

Военномедицинска академия отбелязва днес 119 години от създаването си. Основите на военната медицина са положени на 1 декември 1891г., когато с Указ на Цар Фердинанд е създадена Софийска обща гарнизонна болница с началник д-р Георги Золотович, участвал в изготвянето на законопроекти за здравеопазването и един от основателите на Българския лекарски съюз.