Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БГНЕС
Картини от ХХ век са били повредени при газова авария в Националната галерия "Квадрат 500", съобщи Министерство на културата. 

"По сигнал, постъпил от Националната галерия – "Квадрат 500", за авария в едно от депата, свързана със системата за пожарна безопасност, Министерство на културата назначи спешна проверка", съобщават от културното министерство на сайта си. 

"Част от контейнерите са изпуснали инертен газ, което е задействало алармата на охранителната система. Екипи на Националната галерия, на Инспектората на Министерството на културата (Главна дирекция «Инспекторат за опазване на културното наследство») и представители на „Пожарна безопасност“ регистрират обстоятелствата около инцидента. Има щети, пострадали са въздуховодите на инсталацията и фрагменти от окачения таван", обясняват от културното министерство какви са щетите, нанесени от аварията.

Аварията се е случила в едно от депата, съдържащо произведения от началото на XX век. Няколко картини са паднали от стелажите и екип от реставратори изследва състоянието им в момента, допълват от Министерство на културата.

 Министерство на културата ще изчака окончателния доклад, като заявява готовността си да покрие евентуалните разходи, причинени от инцидента. 

По информация на Телеграф са били повредени 3 картини. Има щети и по тавана на помещението, където се е случила аварията.