Мария Габриел и Зеленски
Мария Габриел и Зеленски / Мария Габриел, фейсбук
Тя се срещна с президента на Украйна Володомир Зеленски и президента на Румъния Клаус Йоханис
Украйна оценява, че решението на България да не удължи забраната за внос на украински селскостопански продукти не е било леко, заяви днес пред журналисти в Ню Йорк вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

"Но точно защото точно в този момент на трудност, когато изразяваш солидарност, имаш силата да вземеш такива решения, то се оценява. Оценява се и от Европейската комисия", каза Габриел след срещата с президентите на Украйна и Румъния Володимир Зеленски и Клаус Йоханис и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Оказването на подкрепа за Украйна не носи негативи на държавата. Напротив, докато оставаме обединени, докато сме тук в тези трудни моменти, когато търсим общо решение, това е нещо, което може на всички да носи ползи", допълни тя.

Полша призова украинския посланик заради изказвания на Зеленски в Ню Йорк

По думите ѝ на срещата Фон дер Лайен е приветствала решението на България и Румъния да не продължават забраната си и с това са се позиционирали много силно.

Габриел определи като "неоснователни" критиките на президента Румен Радев към правителството, че не води политика за убеждаване на Австрия да премахне ветото срещу България за Шенген и добави, че има планирано посещение на премиера в Австрия. "Но аз смятам, че когато отиваш на посещение, отиваш когато си близо до резултат. Ние преди това искаме да си свършим работата", каза тя.

ЕК ще реши дали е нарушение отказът на някои държави да вдигнат забраната за внос от Украйна

По думите ѝ няма ден или среща - от дипломатическо до икономическо институционално ниво - когато да не се повдига темата за влизането на България в Шенген.

"Oкуражавам премиера Денков да направи визита в Австрия възможно по-скоро, има начини. Да покани премиера Нехамер така, както аз го поканих, отидохме заедно на границата, имаме и редовен диалог с президента, така че да бъде чут нашият глас много повече, много по-силно", каза вчера пред български медии в Ню Йорк Румен Радев.
 
Любомир Мартинов/БТА