/ ThinkStock/Getty Images
13-годишно дете е в кома след срутване на метална футболна врата. Инцидентът е станал в Пазарджик в понеделник, но за него се разбра едва днес. Шефът на Областната дирекция на МВР в Пазарджик ст. ком. Йордан Рогачев потвърди за случая пред Дарик, но не даде ясен отговор защо информацията не е разпространена веднага, за да не пострадат и други деца. Вратата се е срутила на общинско игрище, направено по европейски проект за над 260 хил. лева.
 
Инцидентът станал в понеделник, когато група деца от ромския квартал „Изток” играели на игрището, съобщи пред Дарик шефът на Областната дирекция на МВР-Пазарджик ст. ком. Йордан Рогачев. Детето е настанено в Областната болница в Пазарджик с черепно-мозъчна травма, множество кръвоизливи, травма на гръдния кош и белия дроб:
 
„Инцидентът е станал в понеделник, когато група деца от ромския квартал са играели футбол на площадката, която се намира сравнително близо до квартала. Пострадалото дете е увиснало на вратата и тя се е стоварила върху неговата глава, като е затиснала главата и гръдния му кош. Към момента това, което имаме като информация от болницата, е, че състоянието на момчето е изключително тежко“, посочи Рогачев.

Греда на футболна врата падна върху ученик в Разлог

От началото на седмицата по разпореждане на Рогачев в Пазардик се извършват масови проверки на детските площадки, включително в училища и детски градини. Причината за тях обаче стана известна едва днес:
 
Заради тежкия инцидент издадох разпореждане да бъдат извършени проверки за състоянието на детските и спортните площадки в областта. И ако има нередности, те да бъдат незабавно отстранени. Назначени са необходимите експертизи. Установи ли се кой е виновен, ще си понесе последствията. До месец трябва да ни докладват дали има нередности и къде“, допълни той.
 
На въпрос защо за инцидента не е съобщено още в понеделник, за да не пострада и друго дете, Рогачев не даде ясен отговор:
 
„Бюлетинът на областната дирекция го има. Всяко едно нещо, което стане, се публикува там и става достояние за медиите. Не знам защо се е получило така. Ще проверя защо не е съобщено на медиите“.
 
Потърсен от Дарик, говорителят на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов не отговори на обажданията.
 
Игрището, на което се е случил инцидентът, е общинско и се намира на ул. „Ангел Кънчев”. Направено е по европроект на стойност над 260 хил. лева. Живеещи в квартала разказват, че съоръженията често са чупени от вандали и вероятно това е причината за падането на вратата.