Френската гимназия на протест
Френската гимназия на протест / netinfo
Ученици и учители от Френската гимназия в столицата протестираха днес срещу пенсионирането на директора на училището Пенка Малинска. Десетина учители от гимназията имат готовност да подадат оставките си, учениците излязоха по столичните булеварди и свиркаха под прозорците на просветния министър Даниел Вълчев. Утре столичният кмет Бойко Борисов ще се срещне с учителите.

С шекспирови сонети и надписи „Малинска е нашият директор" вече втори ден е облепена входната врата на Френската гимназия. Заместник-кметът по образование Йорданка Фандъкова се срещна с учителите и им каза, че сега не е времето Малинска да си тръгва.

Учителите коментираха: „Когато преди година и половина написахме шестиците, ние искахме да кажем, че в образованието има проблем. В пенсионирането на г-жа Малинска има: веднъж – отклонение от кодекса на труда и втори път – дискриминация по възраст, което е върховен цинизъм”.

В същото време учениците се готвеха за протест. „Който няма навършени 16 години, да не присъства на това шествие”, призова Малинкса.

Десетки ученици тръгнаха по столичните булеварди с крайната цел – сградата на просветното министерство. С пълно гърло викаше и един строителен работник: „Искаме Малинска, директорката на 17-то! Аз съм бил там ученик, сега съм общ разбойник, защото не съм учил достатъчно”.

В крайна сметка трима ученици се срещнаха със заместник-министър Кирчо Атанасов, който им обясни, че има правно основание за пенсионирането на Малинска.

Във Френската гимназия преди повече от година учителите написаха само шестици на учениците в знак на протест срещу ниското заплащане. От тогава са и опитите директорката да бъде отстранена. В гимназията учи и малката дъщеря Калина на просветния министър Даниел Вълчев.

Повече за протеста чуйте в прикачения звуков файл.