/ БГНЕС
България има дълга история в отбранителната индустрия. Тя е много важен партньор за нашата отбранителна промишленост в Европа, заяви европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон след посещението си във „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ-Сопот). Той беше придружен от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов и заместник-министъра на икономиката и индустрията Ирина Щонова. 

„Днес посетих две компании в България, а по-късно ще посетя и трета, където ще се срещна с ръководството, заедно с министъра на отбраната и заместник-министъра на икономиката, за да се опитам да разбера какво правят, как работят, а също и какво е необходимо, за да се увеличи за нашите европейски държави членки това, което се произвежда тук, в България“, добави еврокомисарят. 

Тиери Бретон уточни, че тече процес на оценка и обсъждане и след това ще бъдат направени предложения. 

„В момента в Европа имаме 23 държави членки на НАТО, а с присъединяването на Швеция и Финландия скоро ще станат 25. За всички тези членове на НАТО знаем, че е важно да можем да увеличим разходите си за отбрана до 2 % от БВП - това е препоръката и искането на НАТО“, каза еврокомисарят. 

Според него много държави членки, за да стигнат до 2 % от БВП, искат ново оборудване. „Ако нашата индустрия желае да се възползва от тази възможност, защото търсенето е тук, трябва да покажем, че ще можем да осигурим в Европа това, което е необходимо за държавите членки“, посочи той. Като комисар, отговарящ за отбранителната промишленост, бих предпочел това да е от полза за нашите европейски компании, заяви Тиери Бретон.

Той припомни контекста на днешното си посещение в България. „Миналата седмица проведохме много важна среща с министъра на отбраната в Стокхолм и с моя колега Жозеф Борел от Европейската комисия. Обсъдихме необходимостта да увеличим капацитета на отбранителната си индустрия в Европа, за да можем да произвеждаме повече кадрови потенциал, боеприпаси, всичко, което да повиши собствената ни сигурност, а също и суверенитета. За да направим това, решихме, че можем да предложим и някакъв договор за отбранителната промишленост, но в същото време трябва да сме сигурни, че индустрията ще може да изпълни този договор“, каза еврокомисарят. 
Ирина Шопова, Таня Тодорова/БТА