ЕНП одобрява споразумението между СДС и ДСБ
ЕНП одобрява споразумението между СДС и ДСБ / снимка: БГНЕС

Ръководството на Европейската народна партия в Брюксел одобрява споразумението, което подписаха преди изборите ДСБ и СДС, заявиха от фондация „Конрад Адеауер”, която организира срещата между десните партии в Каденабия, Италия. Според фондацията този съюз между ДСБ и СДС открива възможност заедно с ГЕРБ за дясна центристка коалиция.

 

Лектори в италианския курорт бяха социологът Антони Гълъбов и директорът на Европейския институт Юлиана Николова.

 

„Преди всичко ставаше дума за опит за средносрочна прогноза, 2020 година не е толкова далече, много важно е в тази ситуация е да се вдигне малко по-високо погледът и да се погледне състоянието на развитието на българското общество в следващите години. Коалиционните разговори бяха извън програмата на тази конференция”, заяви социологът Гълъбов.

 

„Всички, които присъстваха допълваха визиите си, че България трябва да се върне, за да има каквато и да е роля в Европейския съюз, към ценностната същност на съюза, защото той не е монетарен, а съюз на ценностите. България от активно отсъствие, трябва да се върне към креативно присъствие и правена на политика. Имаше дух на партньорство между всички тези партии”, коментира Юлиана Николова.