Ли Къцян у нас
Ли Къцян у нас / БГНЕС
Емоционална среща: Жената на Боян Петров благодари на китайския премиер
98128
Емоционална среща: Жената на Боян Петров благодари на китайския премиер
  • Емоционална среща: Жената на Боян Петров благодари на китайския премиер
Жената на алпиниста Боян Петров, който изчезна в Хималаите, благодари лично на китайския премиер Ли Къцян за помощта и участието на страната му в издирвателната операция през май. Радослава Ненова подари на държавника  българското знаме с надпис, "Сърцата на смелите никога не замръзват. Благодаря ви за всичко". „Гордеем се с куража на Боян Петров”, заяви  от своя страна Къцян, който е на официално посещение у нас. Той допълни, че знамето ще бъде изложено в музей в Тибет. 
 
Китайската страна направи всичко възможно при участието си в операцията по издирването на Боян Петров, но за съжаление не успяхме да го открием, заяви Ли Къцян. Той предаде съболезнования за загубата на българския алпинист от името на китайския народ и от председателя на автономен район Тибет.
 
„Благодаря на съпругата на Боян Петров, че ми подари това знаме, което е символ на неговия дух. Аз непременно ще предам знамето на автономен район Тибет, за да бъде изложено и пазено в музея там“, каза Къцян.

Радослава Ненова: Искам Боян да остане легенда, не желая траур и черни ленти
 
Жената на Боян Петров Радослава Ненова изрази благодарността си за усилията, положени при опитите алпинистът да бъде открит и спасен:
 
„За мен това беше много личен момент. Дори не мога да изразя колко много съм благодарна за всичко. Всички, които участваха, го направиха не по задължение, а със сърцето си. А част от моето сърце завинаги е в Китай“, каза развълнувано тя.

Радослава Ненова: Винаги съм знаела, че не жена, а планина ще ми го вземе
 
Ли Къцян покани Радослава Ненова да посети Китай, като я увери, че ще предоставят всички необходими условия посещението да се осъществи. Тя отговори, че има причина да го направи:
 
„Със сигурност бих дошла, за да стисна ръцете на всички спасители, които участваха в акцията. Благодаря ви!“
 
Боян Петров беше видян за последен път на 3-и май при опита му да изкачи осемхилядника - връх Шишапангма. Издирването му започна три дни по-късно, като в него се включиха два наземни екипа от шерпи и китайски алпинисти, както и хеликоптери. Алпинистите обходиха всички височинни лагери и достигнаха до 10 метра от върха, но единствените открити следи от Боян бяха инсулиновата му помпа и някои негови инструменти.

Дъщерята на Боян Петров: Той e там, където винаги е искал да бъде
 
Китайското посолство в София е било информирано от българското външно министерство за изчезването на Петров на 6 май, а на 7 май е било разпоредено от най-високо политическо ниво в Китай да се организира акция по издирването му. В нея се включиха 100 души, сред които и една от най-известните китайски алпинистки - Лиу Джинг. Китай позволи за пръв път на непалски хеликоптери да летят на негова територия, за да могат да се включат в операцията по въздух.