/ iStock/Getty Images
Децата в България са най-ощетени заради пандемията - около това мнение се обединиха участниците в онлайн конференцията "COVID-19 и правата на децата". Събитието бе организирано от Мрежата за правна помощ към Националната мрежа за децата /НМД/. В конференцията участва и омбудсманът Диана Ковачева.

Представителите на неправителствения сектор и на правораздаването коментираха, че институциите у нас не са предвидили навреме процеса на обучение на учениците. Изтъкнато беше, че онлайн обучението е продължило по-дълго от предвиденото.

Според Диана Ковачева дистанционното образование вече се е изчерпало и властите следва да излязат с решение какво се прави оттук нататък. Тя открои липсата на тестове и се обяви против това родители да плащат за тестове, за да може децата им да посещават училище.

Омбудсманът: Онлайн обучението е изчерпано

Ограниченията за децата създават "недопустима" картина, смята адв. Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет. Според нея, при онлайн обучението не е имало промяна в учебната програма и образователните изискванията. Тя изрази мнение, че има противопоставяне между правата на възрастните и тези на децата. Даде за пример, че при една от заповедите пълнолетните са имали право да посещават свободно търговски обекти, а за децата това е било възможно само с придружител. Притеснително е и предложението за намаляване на ваканцията, посочи още Качаунова. Тя обобщи, че липсва баланс в мерките за ограничаване на ковид кризата и правата на децата.

Според адв. Теодора Саркизова при дистанционното обучение трябва да се подсигури защитата на личните данни. За тази защита говори и съдия Вергиния Мичева от Софийския градски съд. Тя обясни, че пандемията е довела до провеждането на онлайн заседания, а често за това се е използвал Скайп, при който обаче, по думите й, връзката не може да бъде гарантирана. Магистратът смята, че правото на изслушване на непълнолетните е било нарушено.

Съдилищата не бяха обезпечени с технически средства и сигурни онлайн платформи, каза Мичева. Друг проблем, според нея, е, че делата често се отлагат и заради заболяване от коронавирус. По думите й, увеличил се е отказът от поемане на дела за непълнолетни, а личната среща между заинтересованите страни е ставала трудно. Мичева говори и за лишаването от обучение на задържаните непълнолетни.

Изпълнителният директор на НМД Георги Богданов подчерта, че приоритетите на децата са най-важни и правата им трябва да бъдат гарантирани в условията на пандемия.