Оказва се, че почти във всяка проба в лабораторията на Агенцията по храните има наличие на пестициди. Ядем ли чиста храна - екип на “Събуди се” направи проверка с популярни продукти, които слагаме на масата.
Проверката, съвместно с лабораторията за химични изпитвания и контрол показва, че в марулята има два пъти повече от разрешените пестициди, но все пак това не е представителна извадка, тъй като не е взето достатъчното количество марули, което е килограм и половина.
Експериментът започва от голяма верига магазини. Взети са маруля, краставица, ябълка и лимон. Продуктите ще бъдат тествани в лабораториите на БАБХ - много прецизен процес, при който всичко е измерено с точност. След като са взети точните мерки, лаборантът окислява пробата. Този процес се повтаря с всички продукти, които се тестват, освен лимона. Той трябва да бъде замразен за 3 часа, преди да бъде тествана пробата.
„При лимона е малко по-различно, защото цитрусите се обработват с восъци и други вещества за запечатване на порите. Особено когато се транспортират от трети страни, защото в България лимони нямаме”, каза Елка Темелчева, директор на централната лаборатория за химични изпитвания и контрол – София.
Експерти съветват да не слагаме корички от цитруси в храни, без да ги измием.
„Добре е да ги накиснем. Поне във вода за един час, било листни зеленчуци, краставици, домати, каквото и да е. Да постоят във вода. Новите пестициди са доста щадящи”, каза инж. Елка Темелчева.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Проверката, съвместно с лабораторията за химични изпитвания и контрол показва, че в марулята има два пъти повече от разрешените пестициди, но все пак това не е представителна извадка, тъй като не е взето достатъчното количество марули, което е килограм и половина.
Експериментът започва от голяма верига магазини. Взети са маруля, краставица, ябълка и лимон. Продуктите ще бъдат тествани в лабораториите на БАБХ - много прецизен процес, при който всичко е измерено с точност. След като са взети точните мерки, лаборантът окислява пробата. Този процес се повтаря с всички продукти, които се тестват, освен лимона. Той трябва да бъде замразен за 3 часа, преди да бъде тествана пробата.
„При лимона е малко по-различно, защото цитрусите се обработват с восъци и други вещества за запечатване на порите. Особено когато се транспортират от трети страни, защото в България лимони нямаме”, каза Елка Темелчева, директор на централната лаборатория за химични изпитвания и контрол – София.
Експерти съветват да не слагаме корички от цитруси в храни, без да ги измием.
„Добре е да ги накиснем. Поне във вода за един час, било листни зеленчуци, краставици, домати, каквото и да е. Да постоят във вода. Новите пестициди са доста щадящи”, каза инж. Елка Темелчева.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня