Заливът Болата край каварненското село Българево, който се смята за един от най-красивите заливи в света, е застрашен от изчезване. За това алармира кметът Цонко Цонев, предаде БГНЕС.

„Проблемът при един от най-красивите заливи в света е, че тази част е прокъсана преди три години от едно голямо наводнение и голяма буря, които удариха тази част от буната и тя вече не съществува, което означава че при следващо такова наводнение и буря тази цялата част, това всичко ще стане едно голямо езеро. То беше станало, тогава се оттече, но вече втори път ако се случи ще стане един красив залив, езеро. Ще се казва езеро Болата", каза Цонев.

"Болата" влиза в клуб „Най-красивите заливи в света”

Подадени са документи по въпроса към областна администрация, а тя ги е препратила към междуведомствената комисия по бедствия и аварии, но няма предприети действия.

Заливът Болата е обявен от екоминистерството за защитен природен парк за водоплаващи птици. От 2013 г. заливът е пълноправен член в клуба на „Най-красивите заливи на света". Болата не е само плаж, а единственият резерват в България, включващ акватория, морска площ и същевременно обхваща околните скали и малката река.

Видео: БГНЕС