Болата влиза в клуб „Най-красивите заливи в света”
Болата влиза в клуб „Най-красивите заливи в света” / DarikNews.bg

Каварненският залив "Болата" става част от Клуба „Най-красивите заливи в света”, съобщи председателят на Асоциацията на Българските Черноморски общини и кмет на Аксаково Атанас Стоилов.

Приемането на "Болата" в елитната компания на световните райски кътчета е решено преди дни в Бодрум по време на годишната сесия на Клуба. Пълноправното вливане на първия български залив в елитната група на райските кътчета ще стане на следващото редовно заседание на Клуба, което ще бъде догодина в Камбоджа. Кандидатурата на БГ залива е представена и защитена от вицепрезидента на Клуба Мария Мейра, която е и кмет на португалската община Сетубал. Три дни след признаването на "Болата" за един от най-красивите заливи в света, Мария Мейра и инж. Атанас Стоилов подписаха официално споразумение за побратимяване на Сетубал и Аксаково. На сесията в Камбоджа се очаква Мария Мейра да оглави елитния Клуб на заливите и съвместно с партньора си от Аксаково инж. Атанас Стоилов да внесат номинацията на Созополския залив за пълноправно членство сред най-красивите заливи в света.

"Приемането на български залив сред най-красивите в света е изключително добра възможност България да заяви присъствието си като световна туристическа дестинация през Клуба на най-красивите заливи. Ако България има два свои залива в Клуба, това ще я изравни с Испания, Канада и Португалия  и ще я изведе пред Турция, Гърция и други утвърдени туристически локации", коментира председателят на Асоциацията на черноморските общини Атанас Стоилов.

Той подготвя партньорска подкрепа в полза на Сетубал пред генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Искането на португалската община е заливът на Сетубал, в частта на Арабата, обитавана от 28 делфина - всеки със свое име и история, да се превърне в защитена от ЮНЕСКО територия.

"Международното сътрудничество между общините дава добри възможности за създаване и защита на съвместни проекти, свързани с развитието на териториите", коментира Стоилов след официалното побратимяване със Сетубал. Родният град на треньора на "Реал Мадрид" и община Аксаково вече подготвят първия си съвместен проект за финансиране на културната инфраструктура на двете общини, който ще бъде внесен за защита и финансиране директно в Брюксел. Двете общини са договорили и трайно бизнес-сътрудничество. В края на годината българска бизнес-делегация заминава за Португалия, след което португалски бизнесмени пристигат за оглед на възможностите за инвестиции, които предлага Варненският регион.

"Не е изключено именно партньорството на Сетубал и Аксаково да се превърне в повод за идване у нас на Жозе Мауриньо", потвърди аксаковският кмет Атанас Стоилов. Въпреки кръвната вражда между „Реал Мадрид” и „Барселона”, Мауриньо имал прекрасни отношения със звездата на Барса от недалечното минало Христо Стоичков и бил щастлив от побратимяването на родния си град с община от родината на Камата. Затова и уговорката с кмета на Сетубал Мария Мейра и с бащата на Мауриньо, който е вратар на ветеранския футболен тим "Виктория Сетубал", е при идване на треньора у нас е да го заведем при Христо Стоичков и при премиера Борисов", призна председателят на АБЧО и кмет на община Аксаково Атанас Стоилов.