/ iStock/Getty Images
Американският президент Джо Байдън номинира Кенет Мъртън за нов посланик на САЩ в България на мястото на Херо Мустафа, която е в България от 2019 г. Сега номинацията трябва бъде одобрена от Сената, става ясно от сайта на Белия дом.

Кенет Мъртън е член на висшата дипломатическа служба, клас „кариерен министър”. Доскоро е бил временно изпълняващ длъжността Шарже д'афер на посолството на САЩ в Хаити. Преди това е бил главен заместник помощник секретар в Бюрото за глобално управление на талантите, а преди това е бил заместник помощник секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.

Мъртън е работил и като посланик в Хърватия, посланик в Хаити и като заместник изпълнителен секретар на Държавния департамент.

Наред с други свои назначения Мъртън е бил икономически съветник в посолството на САЩ в Париж, изпълнителен асистент в Бюрото по икономически и бизнес въпроси на Държавния департамент и старши наблюдател в Оперативния център на Държавния департамент.

Мъртън получава бакалавърската си степен от Университета Маями в Оксфорд и магистърската си степен от Американския университет във Вашингтон.

Той е носител на множество награди, включително Grande Croix of Honor от правителството на Хаити за подкрепа при земетресение, наградата Ryan Crocker за изключителни лидерски качества в експедиционната дипломация и хуманитарната награда CORE Shandling.

Владее хаитянски креолски, френски, немски и испански език.
БГНЕС