Дянков: Ако се наложат съкращения - ще се движа с колело
Дянков: Ако се наложат съкращения - ще се движа с колело / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Трябва да направим всичко възможно, за да станем износители, а не вносители, не само на агнешко. Това каза пред bTV вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в коментар за състоянието на животновъдите.

Запитан дали е конфликт на интереси сделката на бившия зам.-земеделски министър и че дъщеря му е шампион по евросубсидии, Дянков каза, че всички държавни служители трябва да декларират средствата си и това не само че е конфликт на интереси, но и кощунство.

Вицепремиерът заяви, че вдигането на ДДС-то реално е най-лесният начин за вливане на пари в държавата. Но до края на годината ДДС-то няма да се вдига, като той е убеден, че следващата година България вече ще е излязла от кризата, така че няма да се налага да се вдига ДДС-то. По думите му обаче това не зависи само от България, но и европейската икономика.

Финансовият министър успокои още, че в митниците събираемостта вече е доста добра. „Този месец ще пътувам постоянно из страната, за да следим анализите, като изтъкна, че дължимото ДДС е спаднало до 205 млн. лв., което е най-ниското ниво от май 2007 г. досега", уточни Дянков.

„Около 15% бе оптимизацията в Министерството на финансите, някои договори като "Краун Ейджънтс" няма да се подновят", каза още той. Според финансовият министър " Краун Ейджънтс" е струвал между 500 000 и 1 млн. лв. на месец.

„Аз имам колело, донесъл съм си го от Вашингтон, така че съвсем скоро може да ме видите по бул. „България" с колело - надолу е лесно. Аз и преди това съм си го мислил, но ако се наложат съкращения, защо да не се движа с колело". Така Симеон Дянков отговори на въпрос, свързан с издадената от премиера Бойко Борисов заповед за забрана използването на лични шофьори и коли от министрите. Борисов оправда мярката с желанието да бъдат спестени държавни пари и припомни, че е „направил метро като слънце".

Според финансовият министър държавата би спестила и около 100 млн. лв., ако се съкратят тези разходи по транспорта.