ДПС води в евровота?
ДПС води в евровота? / netinfo

ДПС получава 22 на сто от гласовете на изборите за евродепутати, БСП и ГЕРБ - по 21 на сто, според паралелното преброяване на социологическата агенция "Скала".

Извадката предполага грешка над един процент. Кой е победителят ще стане ясно само след окончателното преброяване на гласовете от ЦИК - заради малките разлики в броя на гласовете, коментира по Дарик Цветозар Томов от "Скала". Това мнение изрази и Марчела Абрашева от "Галъп".

Според Томов БСП, ГЕРБ и ДПС ще имат по четири мандата. По още един мандат може да получат след преразпределянето на гласовете "Атака", която засега има два мандата, и НДСВ - с един мандат досега.

Данните от паралелното преброяване на "Галъп" са 23 на сто от гласовете за ГЕРБ, 22 на сто - за БСП, 19,5 на сто за ДПС, 14 на сто за "Атака", 6 на сто за НДСВ, около 5 на сто за СДС - при 28 на сто избирателна активност, или участие на малко под два милиона избиратели, съобщи Марчела Абрашева.

"Първа политическа сила" са четирите милиона негласували избиратели, коментира Цветозар Томов. По думите му изборите са поражение за всички партии.

Според социолога не бива де се стига много далеч в изводите от резултатите от изборите за депутати в Европейския парламент. Истинското разпределение на силите ще се види на местните избори.

ДПС води с 25,7 на сто, според НЦИОМ по данни от 95 процента приключило паралелно преброяване.

Разликата между първите трима са две десети от процента и резултатите могат да претърпят значими промени. БСП печели 25,4 на сто от гласовете, ГЕРБ – 25,2 на сто, "Атака" - 16 на сто и НДСВ – 7,7.