Дознанието: Няма виновен за наводнението в Цар Калоян
Дознанието: Няма виновен за наводнението в Цар Калоян / БГНЕС
С мнение за прекратяване е предадено в прокуратурата делото за наводнението в Цар Калоян миналия август, това съобщи прокурор Антония Донева от Разградска окръжна прокуратура. Тя ще се произнесе до края на месеца дали разследването да бъде внесено в съда.

Близо 10 месеца продължи разследването за причините за наводнението в град Цар Калоян и село Езерче. Над 50 свидетели, потърпевши и служители в контролиращи институции са разпитани, изготвени са и няколко експертизи от учени от Българската академия на науките (БАН). Една от тях, позоваваща се на данни от сателитни снимки на Европейския съюз със станции в Румъния, още през януари потвърди необичайния валеж от 300 л./кв.м., излял се на 6 август 2007 г. в района на двете населени места.

Друга от версиите за потопа, взел осем жертви, унищожил 700 къщи и голяма част от инфраструктурата в община Цар Калоян, бе, че това е станало заради недоброто поддържане на язовирите в региона.

Дознателят, работил по делото, внесе преписката с мнение за прекратяване, съобщи днес заместник окръжният прокурор на Разград Антония Донева. Тя има срок да се произнесе дали казусът ще влезе в съда по 10 юли, но се ангажира да излезе със становище до края на юни.