"Вотът премина спокойно и прозрачно в съответствие с разпоредбите на закона. Съществени нарушения не бяха констатирани. Гражданите изразиха свободно своя вот и предпочитания. Резултатите показват безусловно картина, за която често призовавах да се мисли, за да не се губи ценното време от двата месеца между август и октомври. Българските избиратели, които участваха в изборите със своя глас с подкрепа, неподкрепа или с отказ от гласуване решиха коалиционна форма за създаване на редовно правителство е неизбежна", това каза служебният премиер Гълъб Донев в началото на редовното заседание на Министерски съвет. 

"Ниската избирателна активност и високият вот в полза на "не подкрепям никого" са повод не само за анализ, но и за преосмисляне на политическото поведение. Като не подкрепят никого или не гласуват, българските избиратели задължават българските политици да предложат своя по-добра версия", категоричен е Донев.

Гълъб Донев Министерски съвет
БТА

"В следващите дни президентът на републиката ще свика 48-ото Народно събрание и въпреки всеобщите очаквания, ние се надяваме то да има дълъг живот, защото най-добре познаваме сериозната необходимост от ефективно работещ парламент. Във връзка с това очаквам от вас да завършим работата по подготовката на законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Това е друга основна задача, с която встъпихме в длъжност като служебно правителство", съобщи Донев. 

Донев: Гласувах за народни представители, които ще решават истинските проблеми на хората

"Една част от законопроектите вече са приети, други се намират в етап на обществени консултации. Като тук е мястото да отбележа сериозната работа през последните два месеца на министър Крум Зарков и вицепремиера Атанас Пеканов, за които подготовката на законопроектите по Плана, освен професионална отговорност е и лична кауза", похвали работата им служебният премиер Донев.

"Не губете мотивация и енергия за работа в седмиците, които ни остават като министерски съвет. Най-доброто средство за справяне с неоснователните обвинения и лъжите са реалните резултати от добре свършената работа. Благодаря на всеки един от вас и вашите екипи", завърши Донев.