Изкуството на дипломацията намира най-силен израз в умението с една реплика, произнесена в точния момент, да преобърнеш позиция и да замълчиш, когато всички други се надвикват. Да не превръщаме Шенген в разменна монета за постигане на кратка и съмнителна медийна и политическа слава. Това призова служебният министър-председател Гълъб Донев в началото на правителственото заседание.

Присъединяването на България към Шенгенското пространство ще се случи в резултат на работа - в това число на законодателна работа. Законопроектите, свързани с реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, подготвени от служебното правителство, очакват своя ред за обсъждане в пленарна зала в програмата за работа на Народното събрание, каза още той.

Изслужването ми по темата за Шенген е PR фокус, който от неделя се ползва като сламка, за която се хваща удавникът, смята Донев. По думите му във фокуса за работа на Министерския съвет и днес ще са изслушванията на министрите от служебното правителство и предложенията им за решения в полза на хората на България.

На днешното заседание ще бъде разгледан проект за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на парите. Според Донев Министерството на финансите работи упорито и по проекта на закон за изменение и допълнение на Закона за Българска народна банка, както и промените по Кодекса за застраховането. Това е пакетът от законодателни мерки, свързани с подготовката за приемането на България в еврозоната. Вчера беше подписан Мемурандум за разбирателство с Европейската комисия за производството на евромонети в България.

Ние вършим своята работа, нека и народните представители да свършат своята, заключи Донев.

Служебното правителство се очаква да обсъди още решение за предприемане на действия за социално-икономическа интеграция на приетите на територията на България афганистански граждани. Това предвижда предварителният дневен ред на днешното редовно седмично правителствено заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.  Точката е внесена за обсъждане от служебния вицепремиер по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. 

Кабинетът ще обсъди също проект на постановление за одобряване на допълни трансфери по бюджетите на общините за 2022 г., предназначени за финансово обезпечаване на дейности по национални програми за развитие на образованието. 

В дневния ред на заседание е включено и решение за откриване на консулство на България във Федерална република Нигерия, ръководено от почетно нещатно консулско длъжностно лице, със седалище в град Лагос.