Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков провери отново хода на строителните дейности на интерконектора Гърция – България.

"Целта на днешната ми проверка е да установя дали всичко е завършено, тъй като окончателно последният срок, който беше даден от строителя, беше днес. Очакванията ми са да видя днес завършен първи етап от строителството на обекта, който да може да позволи да бъде въведен в експлоатация", заяви Шишков.

"Все още имаме малко работа със строителя. Надявам се още тази седмица да завършим с документалната част, за да стигнем и до Акт 16. Ако строителят е готов с документите, надявам се да имаме резултати още другата седмица", допълни той и изрази надежда днес да установят, че първият етап от строителството вече е завършен.

След инспекцията министър Шишков обяви, че всички основни дейности, които е трябвало да бъдат завършени, са готови. По думите му видяното днес говори красноречиво за напредъка.

„В момента няма повече никакви изисквания от пожарната, няма проблеми, всички неща са отстранени”, коментира той.

Строителят поел ангажименти до утре на обяд да даде всички протоколи. „За да бъде подписан Акт 15 зависи от това строителят да събере всички актове и надзорът да ги разпише. Това, което държавата трябва да направи за Акт 15, аз ще го свърша или утре, или вдругиден”, подчерта министърът.



Министър Шишков: Строителят на интерконектора с Гърция не спазва ангажиментите

Пред NOVA премиерът Гълъб Донев заяви, че тази седмица газовата връзка ще има Акт 15.

Надеждите на служебната власт са от началото на октомври интерконекторът да влезе в ескплоатация. С неговото пускане държавата ни ще може да получава нужните количества газ от Азербайджан. 

"От днес започваме 72-часови проби на интерконектора Гърция-България", обяви изпълнителният директор от българска страна на компанията, проектант и оператор на тръбата "ICGB" Теодора Георгиева, цитирана от БТА.

"Съоръжението бе запълнено с 3,6 милиона кубически метра газ още през месец юни", припомни Георгиева. "Сега сме закупили и ще допълним това количество до 5 милиона кубически метра газ, което ще повиши налягането в тръбата, поясни Георгиева. Тези проби трябва да бъдат предоставени в инспекцията за строителен контрол и в регионалното министерство. При пробите ще тече газ и в двете посоки - повече от Гърция към България, и по-малко - от България към Гърция", добави Георгиева.
БГНЕС