кръводаряване
кръводаряване / iStock/Getty Images
Лекари от УМБАЛ Бургас стартираха акция по даряване на кръв, предназначена за болни без близки, нуждаещи се от редовно кръвопреливане или планова операция. Към тях се присъедини и Асоциация на студентите медици. 

В първия ден на акцията се включиха 10 лекари, като призоваха свои колеги от други болници да направят същото. Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас е единственото в областта и осигурява кръв и кръвни продукти за 12 болници.

ВМА с призив: Дари кръв за първи път


"От кръв винаги има нужда, има нужда от всички и различни кръвни групи. Дарители са необходими постоянно, кръводаряването е полезно за организма, а усещането, че правиш добро на непознат човек е несравнимо.  Нека повече млади хора да бъдат редовни дарители“. Това призова специализантът д-р Димитър Буковинов.

В доброто дело се включи и д-р Димитър Рибов, специалист по клинична хематология. В неговото отделение най-често постъпват пациенти, нуждаещи се от постоянно кръвопреливане. "Кръвта няма заместител“, посочи д-р Рибов.

Минимум 40 души се нуждаят от кръвопреливане всеки ден в Бургас. Те се лекуват във всички болници в региона. Докато за спешни пациенти се организират акции от техни близки, за плановите не е така. А плановите операции не спират, подчерта д-р Светослав Тодоров, неврохирург и заместник-директор на болницата, койото също дари кръв.
Агенция "Фокус"