/ ВМА
Ежедневно десетки пациенти на Военномедицинска академия (ВМА) се нуждаят от кръвопреливане – пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, за лечение на тежки изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, за лечение на злокачествени заболявания, както и за поддържане живота на пациенти, пострадали при пътно-транспортни произшествия и при чернодробни трансплантации. Това съобщиха от лечебното заведение.

"Насърчаване на безвъзмездното кръводаряване е една от нашите мисии. През последните години нашата общност от кръводарители нараства все повече и достига до над 6000 души на годишна база.
Половината от тях са част от военните формирования на Българската армия. Благодарим на всички, които ни помагат в битката за човешкото здраве и живот! Радващо е, че в Кръвния център на ВМА ежедневно идват хора, които даряват за първи път. Хора от всякакви възрасти. Хора с големи сърца, готови да спасят някой непознат. Това са нашите нови приятели, нашите съмишленици", отправят благодарности от ВМА.

Даряването на кръв отнема около 30 минути.

Какви са стъпките:

chess kingПопълва се въпросник относно здравословното състояние на кръводарителя;

chess kingПреглед и личен разговор с лекар;

chess kingКандидат-донорът не трябва да крие своите здравословни проблеми, за да се гарантира безопасността на дарената кръв;

chess kingПредварително изследване на кандидат-кръводарителя – вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин;

chess kingКръводаряване – количеството на дарената кръв е между 450 ± 10%. Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба;

chess kingКръводаряването се осъществява под непрестанното наблюдение и контакт с квалифицирани медицински специалисти;

chess kingАко по време на даряването дарителят получи неприятно усещане или слабост, задължително трябва да информира медиците, за да бъдат предприети необходимите мерки.

Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, тежащ над 50 кг и намиращ се в добро здраве. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти. Интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

„Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!” – всеки ден, от 08:30 до 16:00 часа, Кръвен център-ВМА. За допълнителна информация можете да се обадите на: 02/ 92 25 506.
ВМА