/ Георги Димитров
Осмомартенска акция по кръводаряване се провежда в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" - "ПоДари шанс за живот чрез кръвта си", съобщиха от лечебното заведение.

Кампанията се провежда от 8.30 до 13 часа, в рапортна зала "Емил Таков", ет. 2 (над спешното отделение) в болница "Пирогов". 

В първия ден от кръводаряването се включиха 23 дарители. Сред тях е и изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. С този акт на кръводаряване той даде личен пример, за да може повече хора да даряват кръв, необходима за спасяване на живота и здравето на пациентите.

Университетската спешна болница, която денонощно приема за лечение пациенти с най-тежки заболявания, стартира двудневната акция сред своите служители, за да подпомогне сериозната нужда от кръв за пациентите си. 

Георги Димитров

В кръводаряването могат да се включат и дългогодишни кръводарители, близки на пациенти, както и всички хора с големи сърца, желаещи  да подарят шанс за живот. Изключително признателни ще сме на всички дарители и особено на онези, които са от група "А-". 

Георги Димитров

За последната година болница "Пирогов" е използвала близо 1700 литра кръв и 761 литра плазма, съобщава д-р началника на Отделението по " Трансфузионна хематология" в "Пирогов" д-р Евгения Шурлиева. Тя припомня и, че в световен мащаб кръводаряването е все по-препоръчителен метод за регенериране на клетките в човешкия организъм. 

Георги Димитров

От болницата уточняват, че кръводаряването няма никакви рискове за здравето. От там съветват всеки, който желае да се включи в Кампанията на Националния център по трансфузионна хематология, да е приел храна, вода и пил кафе. 
Пирогов