Пенсиите никога не стигат
Пенсиите никога не стигат / IStock
По-малко от година остава до първите пенсии, които ще изплащат допълнителните осигурителни фондове. Първите, които ще получават втора пенсия са жени. Разчетите обаче показват, че размерът на допълнителната пенсия е нисък.

Първите 200 000 жени, които ще получават втора пенсия, ще се пенсионират през септември 2021 г. Предварителните сметки показват, че около 17 000 от тях са си правили вноска за втора пенсия по-малко от 20 г. Сегашната пенсионна система обаче работи от 2002 г. Заради това пенсиите им ще са толкова малки,че със сигурност няма да стигнат за пожизнено изплащане.

COVID-кризата се отразила и на пенсионните фондове. Те очакват до края на годината да успеят да достигнат финансовите нива преди март. За последното тримесечие те отчитат ръст от 605 млн. лв.

Детелинка Георгиева е собственик на магазин за цветя. Въпреки че има над 25 години трудов стаж признава, че не се интересува от това колко внася в задължителния втори стълб на пенсионното осигуряване.

„Много съм разочарована, въобще не следя как стоят нещата, защото си мисля или, че няма да доживея до тази пенсия, или, че ще бъде много смешна. Плащам си осигуровките и разходите, но въобще не мисля за пенсия”, споделя Георгиева пред NOVA.

Независимо, че очакванията първите допълнителни пенсии да са минимални, парите нямало да се изгубят и всеки ще получи заделеното.

„Те ще получат минимална пенсия плюс средствата в партидата си, които ще могат да им бъдат изплатени еднократно или разсрочено, зависи от техния размер”, обясни Владислав Русев от Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

В цифри – първите пенсионерки през есента на следващата година ще получават втора пенсия в размер по-малко от 100 лева. Така може и да се стигне до ситуация, в която пенсията им от НОИ плюс тази от частните фондове да е по-малка от получаваната от държавата.

Ако обаче сме работили повече и сме се осигурявали на реалните доходи, прогнозата е на края на кариерата си да взимаме като пенсия от втория стълб 20% от последната си заплата.

„Каква би била пенсията, която ние ще изплащаме след 40 г. осигуряване при 5% вноска? Това в термина на заместващ доход е около 20% от последната заплата, която човек е получавал преди да се пенсионира”, каза Даниела Петкова от Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Бизнесът настоява да се промени срока за окончателното решение дали да държим парите си в частните фондове или в НОИ. Сега те могат да се местят най-късно пет години преди достигането на възрастта за пенсия.

„За да не бъдат ощетени хората е добре да имат възможност до последния момент да избират дали да си прехвърлят вноските или не”, коментира председателят на АИКБ Васил Велев.