/ БГНЕС
До седмица пускат за обсъждане Проектозакона за пътните превозни средства
100991
До седмица пускат за обсъждане Проектозакона за пътните превозни средства
  • До седмица пускат за обсъждане Проектозакона за пътните превозни средства
Проектозаконът за пътните превозни средства е готов и следващата седмица вероятно ще бъде публикуван за обществено обсъждане, заяви пред журналисти транспортният министър Росен Желязков. Сред ключовите промени, които се очакват са създаване на регистър на всички автосервизи, поддържане на база данни на резервните части. По публикуваните вече Закон за движение по пътищата и Закон за водачите на пътни превозни средства са получени множество предложения, част от които ще бъдат включени, добави Желязков.
 
"Изключително важен елемент е общественото обсъждане, защото и по отношение на Закона за движение по пътищата и за водачите на пътни транспортни средства има много предложения, които ще променят както структурата така и постановки в закона.  Затова се надявам следващата седмица да бъде публикуван за обществено обсъждане", заяви Росен Желязков.
 
Предложенията за промени са свързани основно с въпроси за безопасността, технически прегледи, сервизи, лицензиране, бази данни, квалификация и т.н. "Много важен елемент е да не се допуска усещането, че законът е лобистки или се прави в интерес на части от бизнес, индустрия, заинтересовани лица. Общественото обсъждане е изключително важен елемент, защото средата и обществените отношения по отношение на участниците на пазара са изключително конкурентни", коментира министърът.
 
"Затова призовавам да се търсят и общите и обединяващи елементи, свързани с нормативната регулация, защото в интерес на общественото е пътните превозни средства да бъдат безопасни, екологосъобразни и да бъдат гарантирани интересите както на потребителите, така и на участниците в пазара", каза още Желязков.