До 100 000 лв глоба за фирмата-виновник за голяма ВиК авария във Варна
До 100 000 лв глоба за фирмата-виновник за голяма ВиК авария във Варна / cнимка: Sofia Photo Agency
Половин Варна е без вода за неизвестен период от време. ОТ РИОКОЗ препоръчаха след пускането известно време водата да не се пие.

Между 10 и 100 хиляди лева ще е глобата за строителната фирма “Анонс” ООД, причинила снощната авария, заради която няколко варненски квартала са без вода втори ден.

Констативен акт за нарушението е изпратен до РДНСК, съобщиха от Община Варна. Глоба ще има и за фирма “Диалекс” ООД, извършвала строителен надзор на обекта. Размерът на санкцията ще е между 30 и 150 хиляди лева.

При строителни работи на ул.”Атанас Томов” 5 /над Пожарната/ вчера следобед бе прекъснат магистрален водопровод. Районът на аварията бе отводняван до 4,30 часа снощи.

От ВиК все още не могат да кажат кога ще бъде пусната водата на голяма част от центъра, кварталите “Христо Ботев” и “Аспарухово”, както и островната част.

От РИОКОЗ издадоха предписание до ВиК за незабавна промивка и дезинфекция на водопроводната мрежа и извършване на съответния лабораторен контрол по отношение качествата на водата след отстраняване на аварията.

След пускането на водата да не се ползва за пиене и готвене до допълнително уведомяване, препоръчаха от хигиенната инспекция.

7 водоноски са изпратени за подсигуряване на водните нужди на 6 детски градини и 5 училища, както и в Онкодиспансера, съобщиха още от Общината.