Небостъргачът „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец” е законен. Това обявиха в позиция до медиите от дирекция „национален строителен контрол“.

Поводът за становището им е жалба от новия кмет на район „Лозенец” Константин Павлов. Според него сградата е незаконна и не отговаря на параметрите на устройствения план.

В момента строителството на „Златен век“ е спряно, за което се води и дело. От фирмата собственик на сградата – „Артекс“ обжалват заповедта за спирането.  Кметът на района обаче е категоричен – в „Лозенец” толкова висока сграда не може да има.

„Артекс“ ще обжалва решението за спиране на строежа „Златен век“

„Оригиналното разрешително на сградата е от 2007г. малко преди да бъде приет общият устройствен план. Това разрешително е дадено преди това, точно защото не отговаря на това, което се е планирало да се приеме след този период. След като постройката не е била завършена в рамките на 10 години, разрешителното е изтекло и е трябвало да бъде изискано ново такова, по вече променените правила. Това не е било направено”, коментира Константин Павлов.

„Артекс”: Имаме всички документи за „Златен век”

„Той е кмет на „Лозенец”, но той не е професор по право. Тук говорим за проф. Огнян Герджиков, проф. Дончо Хрусанов, проф. Иван Русчев – известни имена в правото. Те потвърждават, че тази сграда има законно право за строеж”, каза Пламен Мирянов, управител на „Артекс”.
NOVA