Днес е ден на национален траур
Днес е ден на национален траур / снимки: DarikNews

Днес е ден на национален траур за загиналите 16 души край Ямбол. Премиерът Сергей Станишев и министрите се обърнаха с молба към гражданите да отменят всички публични концерти и увеселителни прояви. Всички политически партии вече отмениха насрочените за днес предизборни прояви. Панихида за загиналите беше отслужена в столичния храм "Света Неделя".

Сливенският митрополит Йоаникий отслужи в църквата "Св. Николай Чудотворец" в Ямбол заупокойна молитва в памет на загиналите. В обръщение към гражданите кметът на Ямбол Георги Славов призова за съпричастност към мъката на всички засегнати от трагедията. Той изрази удовлетворение от действията на институциите, участвали в спасителната акция и работещи по случая. Според Георги Славов трябва да се търси кардинално решение на държавно ниво за използването на остарели моторни превозни средства или формула, гарантираща изправността им, не само по документи.

Продължават процесуално-следствените действия по разследването на причините за тежката катастрофа. Днес ще бъде извършена техническа експертиза на автобуса от лицензирана фирма за технически прегледи, съобщават от полицията в Ямбол. Резултатите от нея ще потвърдят или отхвърлят първоначалната версия за неизправност в спирачната система.

Продължава и разпитът на собственика на фирмата-превозвач "Ем Си Ай" Слави Славов. След изтичане на 24-часовото задържане, прокуратурата ще прецени дали да повдигне обвинение и да поиска 72-часово задържане. Преди да бъде задържан, Славов съобщи за Дарик, че водачът на автобуса-убиец е професионален шофьор. Мъжът се е пенсионирал преди две години от друга автобусна фирма.

Днес е ден на национален траур
netinfo

Извършва се проверка и на иззетата документация на превозваческата фирма. 0,29 промила показа алкохолната проба на водача на автобуса. Установено беше, че той не е преминал през задължителния психотест.

Община Тунджа ще гласува предложение за присъждане на наградата "За граждански принос" на главен полицай Димитър Димитров, който с риск за живота си спаси две жени. Кметът Георги Георгиев съобщи, че Общинският съвет ще обяви дни на траур във връзка с трагичния инцидент. Съветниците ще обсъдят предложение за еднократно финансово подпомагане на семействата на загиналите и на пострадалите.

След установяването на окончателния брой на загиналите и на пострадалите при инцидента, Министерски съвет обеща в максимално кратък срок да приеме постановление за обезщетение на роднините на загиналите и за подпомагане на пострадалите. Деветима са хоспитализирани в болницата в Ямбол, а четирима от ранените са транспортирани за лечение в София.

Депутатите очакват транспортния министър Петър Мутафчиев да се яви в парламента, за да бъде изслушан във връзка с трагичният инцидент край Ямбол. След като Иван Иванов от ДСБ предложи Мутафчиев да даде информация за разследването дотук, председателят на Народното събрание Георги Пирински уважи искането. Депутатите почетоха 16-те загинали с едноминутно мълчание в началото на пленарния ден.

Днес е ден на национален траур
netinfo

   
Катастрофата в местността "Бакаджик" стана около 9.15 часа в четвъртък. Автобус "Чавдар", с ямболска регистрация, превозвал пътници до манастира "Св. Александър Невски" за ежегодното честване на Спасовден, е изгубил управление най-вероятно заради техническа неизправност. Автобусът се врязал в изкачващите се встрани от пътното платно пешеходци, както и в разположени край пътя сергии. Прегазени са пешеходци и търговци, предимно възрастни хора.

Много е възможно техническият преглед на автобуса, който причини смъртта на 16 души, да е бил фиктивен, каза пред Дарик Алекси Стратиев, началник на "Пътна полиция".

Днес е ден на национален траур
netinfo

Снощи бяха направени аутопсии на телата на всички загинали, извършено беше и разпознаване на труповете.

Няма опасност за живота на настанените в "Пирогов" пострадали от катастрофата край Ямбол. 60-годишният шофьор на автобуса и една от ранените жени, на 52 години, бяха приети в многопрофилната болница "Пирогов". Те са преминали през всички рутинни изследвания, направена им е и томография на главата и шията. Двамата са с мозъчно сътресение, жената има и счупена лъчева кост на лявата ръка. Пациентите са настанени в неврохирургичната клиника на "Пирогов". Зам.-директорът на болницата д-р Людмил Джунков е съобщил, че пациентите са прекарали спокойно нощта. Те са стабилизирани, контактни и адекватни. Днес предстоят консултации със психолог. 

Тежко, но стабилно е състоянието на 31-годишната Шенгюл Мехмедова Яшарова, съобщиха от Военномедицинска академия. Жената е с тежка черепно-мозъчна травма и лицево-челюстна фрактура. Тя е на командно дишане в медикаментозно провокирана кома, но без опасност за живота и с нормални жизнени и сърдечни функции. Предстои допълнителна консултация за извършване на операция на счупванията по лицевата кост.

В Спешна помощ на ВМА бе докаран и раненият полицай Димитър Димитров. Той е в стабилно състояние и е настанен в Клиниката по ортопедия и травматология с вътреставно счупване на лява подбедрица и лека травма на рамото.

Пострадалите, които са настанени в болницата в Ямбол са в добро състояние, каза изпълнителният директор на лечебното заведение Борис Чорбаджийски. По думите му има една жена, която е в тежко състояние и е с опасност за живота. Тя е настанена в отделение за анестезия и интензивно лечение. Четирима от пострадалите са настанени в хирургия и един в ортопедия, като състоянието им е добро, посочи Чорбаджийски.

Полицията оповести списъка със загиналите при тежкия инцидент край Ямбол

Вълкана Георгиева, 75 г., с. Безмер

Гана Иванова, 73 г., с. Александрово

Марийка Калчева, 48 г., с. Войника

Бъна Димитрова, 78 г., с. Войника

Ради Минчев, 85 г., с. Драгоданово, обл. Сливен

Цоньо Ганев, 16 г., Ямбол

Тодор Джелебов, 74 г., с. Кирилово

Димитър Жеков, 78 г., Ямбол

Стоянка Араванова, 77 г., Ямбол

Стефанка Мандалиева, 67 г., Ямбол

София Вичева, 72 г., с. Безмер

Минка Косева, 68 г., с. Безмер

Елена Георгиева, 67 г., Ямбол

Стоянка Борисова, 62 г., Ямбол

Иван Ганев, 43 г., Ямбол

Донка Тодорова, 60 г., Ямбол