Директорът на НЗОК е готова да подаде оставка, но да се запази службата
Директорът на НЗОК е готова да подаде оставка, но да се запази службата / cнимкa: Sofia Photo Agency
Директорът на НЗОК е готова да подаде оставка, но да се запази службата
22522
Директорът на НЗОК е готова да подаде оставка, но да се запази службата
  • Директорът на НЗОК е готова да подаде оставка, но да се запази службата

Директорът на Националната здравно-осигурителна каса д-р Румяна Тодорова търси среща с премиера Бойко Борисов, съобщи тя в предаването Денят на Дарик и допълни, че иска да каже на министър-председателя, че е готова да подаде оставка още утре, ако това запази институцията.

ГЕРБ има намерение да прави промени в ръководството на Здравната каса. Председателят на парламентарната здравна комисия Лъчезар Иванов от ГЕРБ заяви днес, че сегашният директор на касата Румяна Тодорова няма как да направи реформите в дейността й, тъй като е и политически натоварена личност.

Народното събрание разгледа отчета за дейността на касата за миналата година. Мнозинството го разкритикува, защото бил формален и повтарял предишни доклади. Според опозицията този прочит на доклада е предтекст да се направят персонални промени в управлението на касата.

Помолена да очертае трите най-важни проблема, които стоят пред Здравната каса към днешна дата, и които иска да постави пред премиера, д-р Тодорова каза:

„Първият проблем го казах. Молбата ми към премиера е: не позволявайте, г-н Борисов, да разбият институцията. Вторият проблем е: нека на сцената да останат нашите договорни партньори, да останат съсловните организации. Не може без коректив. Не може някой административно да казва какви цени, какви обеми, без мнението на лекарите и зъболекарите. ... Едноличното управление винаги е водило до грешки. И когато няма коректив, този коректив, към който ние три години се стремяхме, разбирам, че се зачерква с много лека ръка. И третото нещо, което бих казала: не разваляйте доверието в тази институция, изключително трудно се гради доверие".

Цялото интервю с д-р Румяна Тодорва четете тук