Десетки протестираха пред украинското посолство
Десетки протестираха пред украинското посолство / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Близо 50 души се събраха на протест пред сградата на украинското посолство в София, организиран от КТ „Подкрепа" във връзка със спряната доставка на газ към България. Украински дипломат изрази за пореден път съчувствието на Украйна към България по повод тежката ситуация.

Синдикатите припомниха, че вината за тежката ситуация носят и украинци, и руснаци, и българското правителство. Президентът на „ПодкрепаКонстантин Тренчев се позова на международната енергийна конвенция, ратифицирана от Украйна през 2008 година, и все още нератифицирана, но приета от Русия.

„Там изрично има клаузи, които не дават право когато през една държава се транзитира газ, тя по някакъв начин да възпрепятства това – не само газ, но и петрол, и електроенергия. Разбира се, изобщо не оневиняваме руснаците. Недейте да мислите, че ако кризата не се реши, няма да отидем пред руското посолство, а няма да отидем и пред Министерския съвет.

Заместник-ръководителят на икономическата мисия при посолството на Украйна Георги Алавацки изрази загриженост заради ситуацията с газовата криза и припомни, че украинците са в аналогична ситуация – мръзнат в студените си жилища.

„Руският „Газпром” е доставчикът, Украйна няма ангажименти по доставките, има ангажименти за транзита. И каквито заявки даде „Газпром”, украинският транзитьор ги изпълнява”, каза още Алавацки.

Синдикатите поискаха разсекретяване на договора с руската компания „Газпром”, както и независим мониторинг на тръбата, снабдяваща с газ европейските държави.