За поредна година по изгрев слънце в Шипка беше изпълнен традиционният Богоявленски ритуал, който събра десетки жители и гости на града. Общо 45 мъже от града и съседни населени места, облечени в народни носии, влязоха във водите на река Селска в централната част на града и се хванаха на традиционното празнично хоро. Богоявленския кръст извади 39-годишният Десислав Йосифов, който тази година участва в ритуала за пръв път.

По традиция той предаде кръста на най-младия участник - петгодишният Борислав Бялов, който днес отбелязва своя имен ден.

6-годишният Мартин хвана кръста в ледените води на Тунджа (СНИМКИ/ВИДЕО)

Традиционно ритуалът започна преди изгрев слънце с литийно шествие, което тръгна от храм „Успение Богородично“ и продължи към паметната плоча на шипченския хайдутин Пеньо Черньоолу, с чиято история е преплетено честването на Богоявление в града. Там всички участници в ритуала изпяха песен, посветена на хайдутина и поднесоха венци и цветя в знак на признателност към делото му. Шествието продължи към моста над река Селска, където ритуалът започна с литургия, отслужена от местния свещеник Иван и Богоявленският кръст беше хвърлен във водата. След ритуалното му спасяване всички мъже се хванаха на традиционното Богоявленско хоро, след което заедно с гостите се сгряха на ритуалния огън. 

Десислав Йосифов коментира, че усещането да хванеш Богоявленския кръст е невероятно, особено когато влизаш във водите на реката за пръв път. Той пожела на съгражданите си да бъдат здрави. 


 
Ралица Стефанова/БТА