Десетки хора поискаха бързи и справедливи присъди срещу убийците на пътя
Десетки хора поискаха бързи и справедливи присъди срещу убийците на пътя / снимки: Dariknews.bg

Мирни протести на семейства, загубили деца и близки в катастрофи, се проведоха в няколко града в страната. Протестиращите настояват за по-бързо производство и адекватни присъди за виновните шофьори. Те започнаха и петиция със същото настояване, която ще бъде изпратена до министъра на правосъдието.

10 000 са жертвите на пътя у нас за 9 години

За 9 години по пътищата на страната са загинали 10 000 българи, а над 120 000 са ранени и осакатени за цял живот. Черната статистика представи Ева Попова от фондация „Безопасни улици от Валя" по време на мирния протест в столицата.

По думите на Попова делата срещу убийците на пътя се точат с години, а в огромен процент от случаите присъдите на виновните шофьори са условни.

Старозагорци настояват за бързи и справедливи присъди срещу убийците на пътя

Десетки старозагорци също се обявиха за бързи и справедливи присъди срещу убийците на пътя. Сред мирно протестиращите пред сградата на съда бяха и родителите на 4-годишния Паоло, който беше премазан от джип в центъра на Стара Загора.

И в Бургас поискаха бързо правораздаване

Мирен протест се състоя и в Бургас. Десетките протестиращи коментираха, че бавният процес преди делата за убити на пътя да влязат в съда е причина за „липсата на дисциплиниращия и възпитателен ефект върху обществото, а близките на загиналите са подлагани на нечовешки тормоз от адвокати, застрахователи и редица други субекти без да получат справедливо възмездие."

Десетки хора поискаха бързи и справедливи присъди срещу убийците на пътя
netinfo

Родители в Плевен също излязоха на протест

Пред сградата на Темида в Плевен почернени родители бяха разпънали плакати с надписи: „Прокурори, спрете извънсъдебните споразумения" и „Не на условните присъди при смърт на пътя"!

Сред протестиращите бе и Емилия Карабулева. Тя е една от почернените майки, загубили по нелеп начин детето си - 22-годишната Мариана бе прегазена от маршрутка в Студентски град в столицата навръх 14 февруари преди три години. Виновникът - 62-годишният шофьор Димитър Димитров, получи условна присъда от българското правосъдие.

Десетки хора поискаха бързи и справедливи присъди срещу убийците на пътя
netinfo