/ БТА
Народното събрание запази досегашното правило - когато при второто гласуване няма направени писмени предложения или направено възражение, текстовете да не се четат в пленарната зала. В този случай те се прилагат към стенографския протокол, като част от него. Това гласят приети текстове от правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Депутатите отхвърлиха предложението на Ива Митева от "Има такъв народ" думата "възражения" да се замени с "по решение на Народното събрание" - текст, който предизвика възражения и спорове.

В петъчния ден: Проблеми с кворума и в новото Народно събрание

При второто гласуване се обсъждат само предложения на народни представители, постъпили по съответния ред, както и предложения на водещата комисия, включени в доклада й, прие НС. Допустими са и редакционни или правно-технически поправки. Предложенията, които противоречат на принципите и обхвата на приетия на първо гласуване законопроект, не се обсъждат и гласуват по решение на Народното събрание, прие пленарната зала.

На първо гласуване водещата комисия провежда публично обсъждане на законопроектите, при спазване на разпоредбите на правилника и след изтичане на сроковете, определени за становища.

Отхвърлено беше предложението на Елена Гунчева от "Възраждане" към законопроектите да се прилагат пълните текстове на променените и/или отменени разпоредби на закони, като се посочва досегашната редакция на правната норма в цялост, и в цялост - новото предложение. За отменените разпоредби се посочва в цялост текста, който се отменя.

Депутатите съкратиха, но не отмениха коледната си ваканция

Всяка парламентарна група има право да изрази становище по темата, по която е говорил някой министър в рамките на две минути, когато въпросът не е точка от дневния ред, гласуваха също депутатите.
БТА